Yüksek Rakımlı Kars'ta Tarla Sürümleri Başladı

19 Nisan 2025 22:12

Yüksek Rakımlı Kars'ta Tarla Sürümleri Başladı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Yüksek Rakımlı Kars’ta karlı dağların arasında 2 Milyon hektar tarım arazisinde ekim-dikim sezonu coşkulu şekilde başladı.
Türkiye'nin yüksek rakımlı bölgelerinden biri olan Kars'ta, uzun süren kış mevsiminin ardından çiftçiler traktörleriyle tarlalarına gelerek ekim çalışmalarına başladı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge çiftçiler, 2 bin-2 bin 300 rakımlı ekim alanlarında tohumlarını toprakla buluşturdu. Kentte tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler, 2 bin-2 bin 300 rakımlı ekin alanlarında arpa, buğday, korunga ve fiğ ekiyor. Bu yıl havaların bahar mevsimi ancak kar yağışı ve yağmurlu havaların etkili olmasına rağmen çiftçiler, karlı dağlar arasındaki tarlalarını ekmenin heyecanını yaşıyor. Kars’ta Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) 33 bin çiftçi 270 bin hektar alanda tarla sürümlerine başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlalarının yolunu tutan ve büyük çaba harcayarak tarlalarını süren çiftçiler, tohumlarını toprakla buluşturuyor.
Tarla sürümlerin de bu yıl ilk kez Kars’ta kullanılan mibzer’li ekim-dikim alanında çiftçilerle bir araya elen Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın şu açıklamada bulundu.
İl Müdürü Aydın; “Evet, sert geçen zorlu koşullar ardından sert geçen bir kıştan sonra bu gelen baharla birlikte ilimiz genelinde ekim-dikim dönemi başladı ve devam ediyor. Bu vesileyle biz bitkisel üretim ve bitki sağlığı Çalışanlarımız, Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız, bu konuda çalışan teknik personelimizle birlikte ilimizde bulunan yaklaşık 33.000 bin ÇKS'ye kayıtlı çiftçimizin 270.000 bin hektar alanda yapmış olduğu bitkisel üretim konusundaki ekilişlerine eşlik ediyoruz. Yanlarında bulunuyoruz ekim-dikim teknikleri konusunda, toprağın hazırlanması konusunda arkadaşlarımız, çiftçilerimizin her daim yanında. Onlara destek olmak amacıyla da Sürekli tarlada, yanı başlarında bulunuyoruz. Bu yılın başı itibariyle ilimizde toprak analiz ve sulama suyu analiz laboratuvarını devreye aldık. Çiftçilerimize buradan bu konuda da seslenmek istiyorum. Ekim-dikim başlamadan önce planlamayı yapmadan önce de muhakkak suretle tarlalarında, topraklarının ve sulama sularının analizlerini bizim laboratuvarımız aracılığıyla yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ekim-dikim sürecinde gerekli teknik desteği Ve bilginin edinmesi, verimli üretimi sağlaması amacıyla da muhakkak suretle il ve ilçe müdürlüklerimize bekliyoruz çiftçilerimizi. Bu sene Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın bize gösterdiği hedef doğrultusunda ekilmedik bir karış toprak kalmasın hedef doğrultusunda biz tarım arazilerinin etkin kullanılması ile ilgili TAKE projemiz Bakanlığımızın yürüttüğü TAKE projesi kapsamında da ilimizde 2000 dekar alanda yağlık ayçiçeği tohumunu %75 hibe desteği inşallah dağıtımını gerçekleştireceğiz. Yine Kars'ta belki ilk olacak. Yazlık sebze, meyve, sebze fidesi dağıtım programımızda bu sene TAKE programı kapsamında devreye aldık. Tüm çiftçilerimize hayırlı, bol kazançlı, bereketli bir sezon diliyorum.” İfadelerini kullandı.
Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Taner Gül ise; “Kars’ta, ekim-dikim zamanı geldi. Bu yılki ekimlerimizin başarılı olmasını diliyorum, Allah’ın izniyle başladık. Kars’ta çiftçilerimiz arpa, buğday, korunga ve fiğ gibi hububatlar ekmektedir. Kentte çiftçilerimiz artık mibzer ile sürümlerini yapmaktalar bizlerde ziraat mühendisleri olarak gelip çiftçilerimize yardımcı oluyoruz. İl Genelinde 2 Milyon 100 bin dekar tarım arazisine ekimi yapılmaktadır. Tabi ÇKS kaydı olmayan çiftçilerimizin de bu rakama dahil edilmekte.” Açıklamasında bulundu.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.