VHO BAŞKANI ÖDÜL RUAM HASTALIĞI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

VHO BAŞKANI ÖDÜL RUAM HASTALIĞI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

24 Aralık 2019 16:59

VHO BAŞKANI ÖDÜL RUAM HASTALIĞI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
KARS PUSULA / ADEM ALP

İstanbul Adalar'da RUAM hastalığının tespit edilmesiyle alakalı açıklamada bulunan Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül Ruam hastalığının Zoonoz (hayvandan insana geçen) hastalıklardan olduğuna vurgu yaparak, önemli uyarılarda bulundu. 

Hastalıkla ilgili bilgiler veren Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı  Ercan Ödül , RUAM hastalığının geçmişte biyolojik silah olarak kullanıldığına da vurgu yaparak, ''Etkeni Burkholderia Mallei'dir, atlarda kronik, merkep ve katırlarda akut seyreder ve 1912 yılında Yüzbaşı Noyan ve Veteriner Hekim Şefik Kolaylı bir nalbant erinde ‘’RUAM’’ saptarlar. Ruamın ‘’zoonoz’’ bir hastalık olduğu yani insanlara da geçtiği bu şekilde anlaşılır. Ruam aynı zamanda bir biyolojik silahtır. Almanya, I. Dünya Savaşında geliştirdiği biyolojik silahlarla önce Rusya’ya gönderilecek olan koyunlara şarbon ve ruam mikroplarını, sonra da Fransız birliklerinin atlarına ruam hastalığını bulaştırmıştır. Bu tarihi süreçte, o zaman da bugün olduğu gibi, zoonoz hastalıklarla mücadeleyi veteriner hekimler vermiş ve Cumhuriyet döneminin ilk meslek ve görev şehitleri de o dönemde ‘’ruam’’ nedeniyle verilmiştir. Veteriner Hekim Bakteriyolog Yüzbaşı Hüdayi Bey, Veteriner Hekim Bakteriyolog Binbaşı Ahmet Bey, Veteriner Hekim Yüzbaşı Cemal Bey, ruam ile ilgili tedavi ve çalışmalar esnasında bu hastalık nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdir.

Ödül; Bulaşma hasta hayvanların solunumu, etkenle bulaşık suların içilmesi, kirli yataklıklar, tımar ve koşum takımlarının birden fazla hayvanda kullanılmasıyla meydana gelir. İnsanlar da hastalığı enfekte hayvanla temas ederek alır. Kars Bölgesinde hala tek tırnaklı hayvan yetiştiriciliği devam ettiğinden at, eşek gibi hayvanları yetiştiren vatandaşlarımızın İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze başvurarak tek tırnaklı hayvanlarının ruam taramalarının yaptırmalarını ve tektırnaklı hayvanlarını kimliklendirilmesi talebinde bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Ruam şüphesi ile ölen hayvanlara nekropsi yapılması kanunen yasaktır, bu nedenle laboratuvar muayenesi için organ ve doku örnekleri alınamaz. Sadece ruamdan şüpheli canlı hayvanlardan akıntı ve kan örneği alınarak çeşitli yapılabilir. Teşhiste Mallein testi çok önemlidir. Hastalığın etkeni birçok antibakteriyel ajana duyarlıdır ancak ‘’halk sağlığı’’ ve ‘’diğer canlıların’’ sağlığını koruyabilmek amacıyla, maalesef klinik belirti gösteren hayvanlar itlaf edilmektedir. Henüz bir aşı geliştirilemediği için de uzun bir süre karantina gerekmektedir. İnsanlarda, tedavide başarı sağlayan antibakteriyel ilaçlar mevcuttur. Ancak teşhisi çok kolay olmamaktadır'' ifadelerini kullandı.

Bundan sonra yapılması gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Ercan Ödül '' İstanbul Adalar’da daha önce de İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler Ruam Hastalığının takibini mallein testi uygulamaları ile yapıyorlardı fakat kalıcı ve köklü tedbirleri alınmazsa bundan sonra da Ruam hastalığı çıkışları yaşanabilir. Koruyucu hekimlik tedavi hekimliğinden daha kolay, daha sürdürülebilir ve çok daha ekonomiktir. Özellikle zoonoz hastalıklardan korunmayı sağlayabilmek için, kurumlarda veteriner hekim varlığının vazgeçilmez olduğunu defaetle ifade ettik. Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası olarak,canlı sağlığını korumak için en doğru, en güvenli, en ekonomik bilimsel yöntemler tercih edilmeden, Veteriner hekimlerin bağımsız çalışacağı kurumları oluşturmadan, Tek Sağlık sistemi aktif olarak çalıştırılmadan zoonoz hastalıkların önüne geçmek mümkün değildir'' dedi.



 








Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.