VERGİ VE PRİM BORÇLARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

VERGİ VE PRİM BORÇLARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

17 Kasım 2020 08:45

VERGİ VE PRİM BORÇLARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI
KARS PUSULA / ADEM ALP

Vergi ve Pirim borcu yapılandırması Resmi Gazete'de yayımlandı. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan Resmi Gazete'deki karara göre, milyonlarca kişi tarafından beklenen vergi ve prim borcu yapılandırması yürürlüğe girdi. Bu kapsamda vergi, prim borçları, köprü ve trafik cezaları yeniden yapılandırılacak.
Yasa temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumuna, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor.
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanununa göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek.
Borçların yapılandırılmasında yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınacak. Gecikme zammı ya da faizi yerine Yİ-ÜFE katsayısı dikkate alınacak ve borçluya seçenekler sunulacak. 6 ile 18 taksit arasında yapılabilecek, ikişer ayda bir ödeme yapılabilecek. Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara yüzde 90 oranında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacak. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim yapılacak.



Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.