KARS PUSULA / ADEM ALP
Ardahan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Hüseyin Öner’in başkanlığında yapıldı.
112 Acil Çağrı Merkezi'nde düzenlenen ve Vali Hüseyin Öner’in başkanlık ettiği toplantıya, Belediye Başkanı Faruk Demir, Vali Yardımcısı Şahin Demir, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı Albay Ramazan Yiğit, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, ilgili kurum müdürleri ve ilgili STK temsilcileri katıldı.
İçişleri Bakanlığınca başlatılan “Afet Eğitim Seferberliği” doğrultusunda “İl Risk Azaltma Planı” (İRAP) kapsamında yapılacak faaliyetleri değerlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda, AFAD Müdürlüğü tarafından Ardahan İl Risk Azaltma Planı ile kurum ve kuruluşların İRAP kapsamındaki güncel görevleri ele alındı. Toplantıda ayrıca 27 Eylül’de Göle ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD başta olmak üzere ilgili diğer kurumların yaptığı çalışmalar ile deprem sonrasındaki son duruma ilişkin sunum eşliğinde mevcut durum değerlendirmesi yapıldı. Sunumun ardından yapılacak çalışma ve faaliyetler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
Vali Hüseyin Öner, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Ardahan Afet ve Acil Durum Planında görev verilen tüm kuruluşlarla, kurumsal olarak da afetlere karşı planlı ve dinamik bir yapıyı oluşturmanın gayretinde olduklarını söyledi.
Vali Öner daha sonra şunları konuştu: “Değerli Katılımcılar, ülkemiz, jeolojik ve coğrafi yapısı ve iklim özellikleri itibariyle afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada bulunmaktadır. Bununla birlikte Dünyada ki gelişmelere paralel, doğa ve insan kaynaklı afetlerin etkilerinin arttığı bir çağı yaşıyoruz. Düzensiz kentleşme, hızlı nüfus artışı, iklim değişiklikleri, çarpık sanayileşme, bulaşıcı hastalıklar gibi mevcut tehlike ve riskler, toplumların bir arada yaşamalarına karşı tehditler oluşturmaktadır. Bu tehlike ve tehditler ile baş etmenin temel yöntemi hayatın tüm alanlarına yönelik tehlike ve riskleri belirleyip, bunlara karşı gereken tedbirleri almaktır. Bu doğrultuda ilimizde de bir taraftan afetler bakımından bilinçli toplum hedefine ulaşmak, diğer taraftan muhtemel tehlikelerden doğabilecek risklerin azaltılması bakımından öncelikle yöremizin, şehrimizin içinde bulunabileceği tehlikelerin tespit edilmesi gerektiğinden hareketle ilgili tüm kurum-kuruluş, üniversite, STK, Belediyeler, yerel yönetimlerin ve bölge ve il müdürlüklerinin katılımı ile İRAP planımız hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Yapılan planlamaların ne derece önemli ve hayati olduğunu, yakın zamanda Göle ilçemizde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremde daha yakından gördük. Unutulmamalıdır ki riskleri azaltmak, afetlere müdahale edilmesi ve iyileştirme çalışmaları yapılmasından çok daha az maliyetli olmasının yanı sıra, can ve mal kaybını engellemede de daha etkili bir yöntemdir. ‘İl Afet Risk Azaltma Planı’mızla ilimiz için olası riskleri ve bu risklerin nasıl azaltılacağını planlamakla birlikte, ilimizin afetsellik kapasitesini de ortaya çıkarmış olacağız. İlimizin Afet Müdahale kapasitesini bilmemiz çok önemlidir. Etkin bir mücadele ancak bu durumda mümkün olur. İlimizde yaşayan vatandaşlarımızın tamamına ulaşma hedefi doğrultusunda sivil toplum örgütleri meslek kuruluşları, ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversitemiz ile işbirliği içinde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün sorumluluğunda çeşitli eğitim etkinlikleri yürütmüş ve ilimizde “Afet Farkındalığı” alanında önemli bir aşama kaydedilmiştir. İnsanımız afetler konusunda ne kadar bilinçli olursa, biz devlet olarak, millet olarak afetler konusunda o kadar avantajlı oluruz.
Vali Öner; Bir taraftan toplumumuzda afet farkındalığını artırmaya yönelik eğitim faaliyetleri ve olası afetlerde muhtemel riskleri azaltmaya yönelik ön çalışmalar olarak, İl Risk Azaltma Planlarımız (İRAP) ile toplumumuzu afetlere daha hazırlıklı bir yapıya kavuşturmuş olurken, diğer taraftan afetler oluştuktan sonra yapılacak çalışmalar kapsamında Türkiye Afet Müdahale Planının (TAMP) bir parçası olarak bu yıl güncellediğimiz 26 hizmet grubundan müteşekkil operasyon planlarımızla Ardahan Afet ve Acil Durum Planında görev verilen tüm kuruluşlarımızla kurumsal olarak da afetlere karşı planlı ve dinamik bir yapıyı hazır tutma gayretimiz sürecektir. İRAP planında görev verilen kurum ve kuruluşlarımızın planda yer alan eylemleri uygulamasına yönelik gerekli desteklerin sağlanması ve planın izleme ve değerlendirme çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan tüm kurum ve kuruluşlarımızın gerekli duyarlılığı göstereceğine ve İRAP planımızla olsun, eğitim faaliyetlerimizle olsun 2023 yılında da toplumsal afet bilincinin yukarılara taşımasında önemli bir yıl olacağına inanıyorum dedi.”