KARS PUSULA / ADEM ALP
Covid-19 salgını nedeniyle Pandemi Hastanesi olan Kars Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Covid-19 testini başarılı bir şekilde sürdürmekte. Kars Ardahan ve Iğdır illerinden şüpheli vakaların testini yapan KAÜ Araştırma ya gönderilen testlerin materyallerinin imhası nasıl gerçekleştirildiği konusunda sık sık sorulan sorulara Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Kocatürk cevap verdi.
Dekan Kocatürk; Evet, bu da halkımızın merak ettiği bir soru. Üniversitemiz pandemi hastanesi olduktan sonra tanıya yönelik ciddi oranda test uygulamaya başladık. Bildiğiniz gibi testler sadece Kars ili ile sınırlı değil, Ardahan ve Iğdırdan çevre illerden de merkezimize test materyalleri gelmekte. Tabii vatandaşımız testler bittikten sonra testlerde kullanılan materyallerin ne şekilde değerlendirildiği, neye tabi tutulduğu konusunda merak içinde. Bu konuyu şöyle, kabaca anlatayım size; Hastalara ait örnekler iki şekilde değerlendiriliyor, bunu bir test materyalinin kendisi, birde test sırasında kullanılan diye materyaller olarak ikiye ayırmak lazım. Hastaya ait boğaz ve burun sürüntüleri, testler bittikten sonra eksi 20 derecede saklanıyor, bunları saklamak hukuki bir zorunluluk, bunlar her hafta soğuk zincire yani eksi 20 derecede saklanan materyaller soğuk zincir şartlarına uyarak İl sağlık müdürlükleri vasıtalarıyla ve aracılığı ile Sağlık Bakanlığına götürülür, çünkü bunlar hastanın kişisel test örnekleridir. Çünkü bu hastanın kişisel testleridir.
Dekan Kocatürk; Bunun dışında kişisel testleri materyaller üzerinde test yaparken kullandığımız pipet, enjektör, mikrosantrifüj, mikroplak gibi birtakım yardımcı malzemelerimiz var, bu yardımcı malzemeleri de test sırasında işleri biter bitmez sodyum içeren yani çamaşır suyu içeren solüsyon içine atıyoruz. Bunu yapan arkadaşımız solüsyonun için atıyor ve daha sonra da solüsyonunun bulunduğu ortamda yaklaşık 4 ila 6 saat süren bir ultraviyole ışınlara maruz bırakılıyorlar, tamamen steril olsun diye burada beklendikten sonra bu materyaller son bir otoklav işlemine yani yüksek ısı derecesinde son bir otoklav işlemine tabi tutulduktan sonra artık bütün mikroplarından, bütün virüslerden arındırılmış olarak rutin hastanemizin tıbbi atık dairesine teslim ediliyor ve oradan da tıbbi atık firmaları aracılığıyla bunlar yok ediliyor. Dekan Kocatürk halkımız bu konuda herhangi bir tereddüt yaşamasın kesinlikle çünkü biz zaten hastane genelinde tüm personelimize Covidten korunma konusunda rutin eğitimler vermekteyiz. Bugüne kadar da hastanemizde hekim, hemşire bazında ve altta öğretim üyesi bazında Covidte yakalanan vakamız yok bu nasıl sağlandı, bu hizmet içi eğitimlerle tüm personelimize eğitim vererek ve teknolojiyi kullanarak, bütün materyalleri steril ederek uygulamamızla sağladık açıklamasında bulundu.
TEST MATERYALLERİ NASIL İMHA EDİLİYOR
TEST MATERYALLERİ NASIL İMHA EDİLİYOR PROF. DR. SİNAN KOCATÜRK AÇIKLADI!
03 Haziran 2020 18:20
Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.