TARİHİ KORUYAMAYAN KARS KORUMA KURULU UYUMA!

TARİHİ KORUYAMAYAN KARS KORUMA KURULU UYUMA!

30 Haziran 2020 16:10

TARİHİ KORUYAMAYAN KARS KORUMA KURULU UYUMA!
KARS PUSULA / ADEM ALP



Koruma Kurulu tarihi korumak yerine işyerlerinin tenteleri ile uğraşıyor. Kars'ta tarihi binalar ağaç açtı. Kars’ta 725 tane tescilli bina bulunuyor bunların 430 tanesi kent merkezinde. Ancak bunların çoğu restore edilmediği gibi yıkılmaya terk edilmiş durumda. Kafkaslardan Anadolu'ya girişte ilk yerleşim merkezi olma özelliğini taşıyan Kars birçok uygarlığın geçişine tanıklık etmesi sebebiyle binlerce yıldan bu yana iskan edilmiş antik bir yerleşim merkezi özelliğine sahip. İpek Yolu üzerinde yer alan Kars'ta bulunan ve görünen birçok eserin mimari yapısı dikkat çekiyor. Özellikle, Rusların şehre girmesiyle şehir mimarisi büyük değişim geçirdi. Ruslar, Kars Çay'ının doğusunda kalan kesimde yeni yapılar inşa ettiler. Birbirlerini dik kesen yollar yapıldı.


 Rus mimarisi bununla da yetinmedi bugün ilde koruma altına alınan eski Rus evleri büyük taşlarla yapılmış müthiş binalar olma özelliğini taşıyorlar. Ama gelin görün ki bu binaların çoğu zamanla tahrip edildi yıkıldı ve yerlerine çarpık yapılaşmanın en çirkin örneğini taşıyan çok katlı binalar yapıldı. Şimdilerde bu binalardan 430 tanesi tescillenerek her hangi bir zarara uğratılmaması için koruma altına alınmış. Ama bir binanın korunması sadece tescillenmesiyle bitmiyor. Çünkü bu binaların çoğu şahıslara ait ve birebir restore edilmeleri gerektiği için bina sahipleri tarafından cazibesini yitirdiği gibi yıkılmaya terk ediliyor. Son zamanlarda bu tür binalarda çıkan yangınlar ve geçen zamanın üzerine yüklediği dayanıksızlık yıkılmalarına neden oluyor. Çıkarılan kanunlar da bir bakıma yetersiz kalıyor. Bu tür binalara sahip kişilerin çoğunun Kars dışında olması ve umursamaması kent merkezinde bir tarih yıkımını gözler önüne serse de, yaşanan bu durum karşısında her hangi bir yaptırımın söz konusu olmaması ise çıkmaz bir sokak olarak yansıyor kente.


Kars Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nün hangi tarihi yapıyı, neye göre koruduğunu merak ediliyor. Kars'ta tarihi binaların tamamının sahipsizlikten yıkılmak üzere olduğunu ifade eden vatandaşlar, Koruma Kurulu kentte bulunan binaları tarihi yapıları korumak yerine işyerleri önünde bulunan tenteler ile uğraşmakta asıl vazifesi tarihi korumaktır dediler. 














Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.