SON GÜN 30 HAZİRAN

ÇKS BAŞVURULARI İÇİN SON GÜN 30 HAZİRAN

28 Haziran 2020 10:04

SON GÜN 30 HAZİRAN
KARS PUSULA / ADEM ALP

ÇKS başvuruları 20 Haziran 2020 tarihinde sona eriyor. ÇKS başvuruları hakkında açıklama yapan Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün; ÇKS çiftçi kayıt sitemine başvurular için Salı günü son gündür. Bu konuda her yıl bakanlığımız gerek bitkisel gerekse hayvansal üretim için çiftçilerimizin yanında üreticilerimizin yanında olmaktadır. Gerek maddi olarak ayni destek olsun, gerekse proje bazlı olarak her zaman desteklemektedir. Yetiştiricilerimizin daha fazla kazanması üretime daha fazla katkıda bulunması için, bu manada bakanlığımız her zaman üreticimizin çiftçimizin yanında olmuştur.  İşte bu kapsamda bitkisel üretim ile ilgili desteklemeleri yapılabilmesi için vatandaşımızın 2020 yılında “Çiftçi Kayıt Sistemine” kayıt olması gerekmektedir. Bu manada bakanlığımızın mevzuatı gereği 30 Haziran'a kadar her çiftçimizin muhakkak arazi miktarına bakmaksızın başvurması gerekiyor.  Yani bugüne kadar ÇKS kaydını yaptırmamış olan çiftçilerimiz 30 Haziran salı gününe kadar başvurmaları gerekiyor, hak kaybına uğramaması için desteklerden muaf olmaması için destek kaybına uğramaması için muhakkak başvurmalarını istiyoruz dedi.
Düzgün; “ÇKS sistemine kayıt olmak için yetiştiricilerimizin muhakkak bizzat kendilerinin gelip imza atmaları gerekiyor.  Bu konuda kovit19 sürecinde 65 yaş üstü yaşlı çiftçilerimizin sıkıntıya düşmemesi için biz zaten tüm köyleri personelimiz marifetiyle gezdirdik. İmzalarını aldık. Şu anda zaten yaş sınırlaması da kalmadı herkes gelebilir. Yine vatandaşımız mağdur olmasın diye olur ki hasta olan sıkıntısı olan ya da il dışında olanlar varsa bizzat kendi imzası gerektiği için kendisi yoksa notere gidip çok düşük fiyatla bir vekâlet vererek tarım Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak üzere O vekâletle başvuru yapılabilir.  Bunu tekrar söylemek istiyorum hatırlatmak istiyorum başvurusunu muhakkak Huzur’da bulunarak bizzat çiftçinin kendisini imzalaması gerekiyor ki sonra problem çıkmasın. Bu şartı biz mecburen zaten mevzuat gereği yapıyoruz, ayrıca sonradan olabilecek husumeti önlemek için de uyguluyoruz açıklamasından bulundu.”
Yine ÇKS başvurusu yapmış olanlar ayrıca yem bitkileri desteği başvurusu da yapması gerekiyor. Şu anda yem bitkileri kontrollerine de çıkıyoruz yetiştiricilerimizin yem bitkileri desteği için arzu eden kendileri verebilir ama uygun değilse muhtarlar vasıtasıyla yakınları aracılığıyla dosyalarını gönderebilir bu manada sıkıntı yok.  Sadece yem bitkileri ekiliş başvurusu için geçerlidir. ÇKS başvurusu için muhakkak kendisi gelecek yem bitkileri için muhtarlar aracılığı ile gönderebilir. Şu anda yem bitkileri kontrolü ilk ısınan bölgelerimiz Akyaka tarafıdır Digor’un sıcak kesimlerde yem bitkileri kontrollerine çıkmaya başladık.  Bu manada şunu da hatırlatmak istiyorum lütfen başta muhtarlarımız olmak üzere azalarımız heyetimiz ve yetiştiricilerimiz çiftçilerimizin tamamı o gün, kontrol için haber edildiği gün arazisinin başında muhakkak bulunsun. Çünkü kontrolü arazinin başında personel cihazla nokta alınarak kontrol edileceğinden arazinin sahibi kendi bulunmaz ya da bir yakını olmaz yeri göstermezse vatandaşımızın tekrar o yeri göstermesi sıkıntı olacaktır. Tekrar başa dönmemiz mümkün değil. Personelimize göre biz bir sıraya koyduk. Personelimiz köye geldiği gün çiftçilerimiz muhakkak arazilerinin başında beklesinler.  Biz şunu arz ediyoruz ilimizde bakanlığımızın vermiş olduğu tüm destekleri hak eden her çiftçimizin son kuruşuna kadar almasını istiyoruz. Yine çiftçilerimiz için istiyoruz ki haketmeyene’de bu manada yanlışlıkla da olsa o hak etmediğini vermemek için de elimizden gelen titizliği gösteriyoruz.  İnşallah hayırlı olmasını temenni ediyorum dedi.





Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.