KARS PUSULA / ADEM ALP
Türkiye'nin gözde sulak alanlarından olan ve Avrupa Komisyonu tarafından 2009 yılında, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, "Turizm ve Korunan Alanlar" temasıyla ulusal destinasyon seçilen Kuyucuk Gölü'nde kimsenin pek haberi olmadan ve içeriğinde hiç bir şeyin olmadığı 8. Kuyucuk Kuş Cenneti Göl Festivali sessiz sedasız yapıldı.
Türkiye'nin 13. Ramsar Alanı Kuyucuk Gölü, ilk düzenlendiği yıllardaki heyecanını her geçen yıl kaybediyor. 2020 yılında yeniden cirit gösterisi, uçurtma şenliği, kete yarışması gibi içerikler ile zenginleştirip eski festival havasını yakalayan köy, 2021 yılında pandemi nedeniyle etkinlik yapılmadı, bu yıl da yine sönük bir havayla toplanan Arpaçay protokolü ve Kuyucuk köylüleri kendileri çalıp kendileri oynayarak festival yaptık dediler.
Geçtiğimiz yıllarda kurumasıyla ülke gündemine gelen Kuyucuk Gölü üzerinde, eski haline yeniden gelmesi için sponsorluk ve çalışmalar başladı.
Kars'ta, kimsenin haberinin olmadığı festivalde, insanların talebi Kuyucuk Gölü'ne yakışır bir festival düzenlenmesi idi. Ancak, Arpaçay Kaymakamlığının katkılarıyla ve Kuyucuk Köyü Muhtarlığı ile Kuyucuk Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen festival “Sünnet Düğünü” gibi bir etkinlikle kutlanması akıllara bu festival mi?, yoksa Sünnet düğünü mü.? Sorularını akıllara getiriyor.
Kuyucuk Gölü;
Türkiye'nin 13'üncü Ramsar Alanı olan ve Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde bulunması dolayısıyla birçok kuş türüne ev sahipliği yapan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun birinci, Türkiye'nin ise 13'üncü Ramsar Alanı olup Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Kuyucuk Gölü, ülkede göç eden 232 kuş türüne ev sahipliği yapan en önemli göller arasında yer alıyor. Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte bulunuyor.