PALANDÖKEN; “ÜÇ HARFİLER” ÇÖPÜ BURAYA PARAYI MERKEZLERİNE GÖTÜRÜYOR

02 Eylül 2022 16:28

PALANDÖKEN; “ÜÇ HARFİLER” ÇÖPÜ BURAYA PARAYI MERKEZLERİNE GÖTÜRÜYOR

KARS PUSULA / ADEM ALP

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Doğu Kapının açılmasıyla birlikte Batı’dan yatırımcıların geleceğini ve ihracatın daha güçlü olabileceğini söyledi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaret ederek odanın düzenlediği yemeğe katıldı. Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Murat Bakırhan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e Kars Kalesi minyatürü hediye etti.
 “ÜÇ HARFİLER” ÇÖPÜ BURAYA PARAYI MERKEZLERİNE GÖTÜRÜYOR
Düzenlenen yemekte açıklamada bulunan Palandöken, Kars’ın sosyo-ekonomik yapısı ve coğrafi konumu itibariyle sondan başlandığında birinci şehir olduğunu ifade ederek, “Kars’ız bir şey olmaz. Kars’ın sosyo-ekonomisiyle ilgili çalışmalar devam ediyor, evvela Doğu Kapının açılmasıyla ilgili pozitif ayrımcılık yapıp bu bölgedeki esnaf sanatkara bir kere mahsus bir daha Nefes Kredisinin verilmesi ile ilgili çalışmalar da son noktaya getirildi. Tahmin ediyorum ki “üç harfliler” yani marketler geleneksel yapıyı değil fiyatların artmasına neden olan en büyük etken. Buraya konteynerle çöpünü bırakıyor parayı da merkezleri İstanbul, Ankara ve İzmir’e hatta uluslararasıysa dışarıya alıp götürüyor. Buradaki bu bölgenin insanı da hem mağdur oluyor hem de daha kalitesiz ürünü pahalıya almış oluyor. Yani Kars ile İstanbul arasındaki fiyat farkının olmayışı da teknolojik olarak 10-12 bin mağazası olan insanla yarışması mümkün değil. Dolayısıyla oradaki düğmeye bastığında oradaki şeker, deterjan ve sebze fiyatıyla buradaki aynı şekilde fiyatlandırılmış oluyor. Kars’ın bu konumdaki temel sıkıntısının giderilmesi Ekim ayındaki Meclis açılır açılmaz perakende yasasıyla birlikte bu haksızlık gidecek. Biriken borçların ödenmesiyle ilgili veya daha evvel zor duruma düşmüş ama yıllar önce bunu ödediği halde hala kara listede olan esnafın kredilere ulaşamaması bir de kamu bankalarının dışında özel bankaların da buradaki esnaf ve zanaatkara kredi vermesi ülke ekonomisi için hayırlı olacak. Biliyorsunuz hayvancılıkta, süt ürünlerinde coğrafi işaretler alınmış birçok birikimi olan bu kentimizin hakikaten nüfusunun yoğunluğu buradaki tesislerin daha mükemmele dönebilmesi için yatırımcılar için de bir fırsat şehri. Kars serhat şehri diyoruz aslında fırsat şehri. Her şeyin bir arada olduğu bir şehir ve bu konumda olan kent sayısı çok az. Çalışkan, üretken, dış pazarda kendi pazarını kurabilecek nitelikli yapılan tarımsal ürünleri mevcut, tahmin ediyorum ki bundan sonraki süreçte de iyi olacak. Bu konularda Ankara’daki temaslarımızda da son noktaya geldi.” dedi.
MUTLAKA DOĞU KAPININ AÇILMASI GEREKİYOR
Ancak bildiğiniz üzere bu pandemi sürecinden sonra esnaf bir türlü kendine gelemedi hala birikmiş borçlarını ödemekle uğraşıyor dolayısıyla bu bölgelerde pozitif ayrımcılık yapılması lazım, Kars, Ardahan ve Iğdır gibi bölgeler güçlü esnaf yapısına kavuştuğu zaman istihdamda da önemli rol oynayacak ve göçünde az olacağı bir dönem olacak. Kars’ta bildiğiniz üzere göç hızlı bir şekilde devam ediyor. Buranın süt ve süt ürünleri dünyaca meşhur; Kars Kaşarı, Kars Gravyeri ve aynı şekilde süt mamullerinden yapılan tüm ürünlerde dünya pazarına gidiyor. Buranın pazara organize olabilmesi için burada sınır kapısı çok önemli Doğu Kapı Karabağ’dan sonra maalesef bir türlü açılamadı. Esnaf hep ona endekslendi, ihracatın daha güçlü olması sınır ticaretinin yapılabilmesi için daha doğrusu Kars’a yatırımcının gelebilmesi için bu kapı tabi olmazsa olmazı. Çünkü İpek Yolu geçidi bu. Her ne kadar üniversitelerin yapılması nüfusa eklenti, harcamalarda bir güçlenme olduysa da beklenenin olabilmesi için mutlaka Doğu Kapının açılması gerekiyor. Tabi heyetler görüşüyor o dönemde bildiğiniz üzere savaştı, Karabağ’ın alınması önemliydi ama gelinen süreç uzun sürmemeli artık. Kapının açılmasıyla birlikte buradaki ekonomi canlanacak, bu canlanma ile Batı’dan da buraya yatırım yapmak için insanlar entegre tesisleri ve hayvancılığın dışındaki ürünlerle birlikte Kars’ın canlanmasına destek olacak. Ticaretteki yavaşlama, durağanlık buradaki yatırımcıyı da yatırım yapmaktan caydırıcı oluyor. Bununla ilgili de Kars’ın potansiyelini görüyor suyu sert kendi merttir. Kars’a hafif bir dokunuşla hayata geçirdiğin zaman bu bölgesel ekonomide de farklılaşma olacak.” diye konuştu.
Bakırhan ise, “Kars, Doğu’nun son şehri ve incisidir. Son şehir olmamızdan dolayı da ekonomik anlamda büyük bir çatlama yaşıyoruz, giriş ve çıkışların az olması ve maliyetlerin çok olmasından dolayı, gıda ihtiyaçlarımızı dış illerden karşıladığımız için fiyatlarda diğer illerle yarışamıyoruz.” dedi.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.