Bugun...



ÖMÜR BOYU HER DÖNEM BESLENME


facebook-paylas
Tarih: 07-02-2021 14:38

ÖMÜR BOYU HER DÖNEM BESLENME

KARS PUSULA / ADEM ALP

Diyetisyen Hülya Tüzünler, Menopoz Döneminde Gözlenen Durumlar, Bir Gün Değil, Bir Dönem Değil, Ömür Boyu Her Dönem Beslenme, konusunda açıklamada bulundu. 

Diyetisyen Tüzünler; 

MENOPOZ NEDİR?

Kadınlarda doğurganlık özelliğinin kaybolması beraberinde gerçekleşen fizyolojik bir gerçekliktir. Sanılanın aksine menopoz için bir hastalık denilmesi çok yanlış bir tanımlama olup kadınlar için kötü düşünceler oluşturulmamalıdır. Her sağlıklı kadın için yaşamının doğal bir parçası olduğu kabul edilmektedir.

Genellikle menopoz yaşı 48-55 yaş aralığında seyretmektedir. Ancak daha erken yaşlarda görülebildiğine de rastlanmıştır. Yapılan araştırmalarda şişman kadın bireylerde menopozun daha erken yaşlarda görüldüğü saptanmıştır.

Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması sonucu ile kadınlarda osteoporoz(kemik erimesi), aşırı kilo alımı, kalp-damar hastalıklarına neden olabilmektedir.

Menopozu etkileyen faktörler; beslenme durumu, aşırı alkol, aşırı kahve içilmesi olarak bazı sebepleri sıralayabiliriz.

MENOPOZ DÖNEMİNDE GÖZLENEN DURUMLAR

Menopoz döneminde fiziksel gözlenen durumlar dışında psikolojik durumlar göz ardı edilmemelidir.

Fiziksel Durumlar:

· Sıcak basmaları, gece aşırı terlemeler,

· Uykusuzluk,

· Yorgunluk,

· Baş ağrısı,

· Deride kuruma,

· Sık sık idrara çıkma ve idrar tutamama,

· Sıklıkla ürinerenfeksiyongenel olarak gözle görülebilir durumlardır.

.Psikolojik durumlar:

· Depresyon,

· Ağlama, sinirlilik,

· Konsantrasyon bozukluğu,

· Hatırlamada güçlük,

· Anksiyete gibi psikolojik durumlar görülmektedir.

MENOPOZ DÖNEMİNDE VÜCUTTA GERÇEKLEŞEN DEĞİŞİMLER

Menopoz döneminde insan vücudunda özellikle östrojen hormonunda azalmalardan kaynaklı önemli değişiklikler gözlenmektedir.

Enerji alımı ve harcanmasında değişikler gözlenir. İlerleyen yaşla beraber yağsız vücut kütlesinin yağ kütlesine oranı azalır ve böylelikle bireyin bazal metabolik hızı düşer bunun beraberinde yetersiz fiziksel aktivite ile kilo alımı artar.

Hormonal değişimler vücut yağ oranında da değişikliklere yol açabilmektedir. Özellikle abdominal bölge (karın bölgesi) yağlanmaya en müsait bölge olup aşırı yağlanma olur.

Menopoz öncesi dönemde kadınlarda östrojen seviyesi erkeklere oranla daha yüksektir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda östrojenin kan yağlarına etkisinin olduğu bilinmektedir. Kötü kolesterol olarak tanımladığımız LDL kolesterolü düşürürken, iyi kolesterol olarak tanımlanan HDL kolesterolü üzerinde artırıcı etki olduğu saptanmıştır. Östrojen düzeyinde azalma kan yağlarında olumsuz etkiler gözlenmektedir.

Östrojen hormonundaki azalmalar tek sebep değildir. Menopoz öncesi beslenme durumu, şişmanlık, sigara kullanımı da menopoz sonrası kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir. Bu gerçek yadsınamaz.

Belki de en önemli değişiklik kemik mineral yoğunluğunda azalmalar.

Yaşım geldi! Kemiklerim ağrıyor! Parmaklarım eğrilmiş! Artık süt yoğurt yemeliyim! Bu cümleleri çok fazla duyuyoruz etrafımızda değil mi? Evet ileriki yaş kadın bireyler genelde çok fazla kullanmakta.

Kemik dokusu sürekli oluşan yapıya sahiptir ve en hızlı kemik hızı kemik büyüme yaşı doğumdan başlayıp ortalama 20 yaşına kadar devam eder. Kadınlarda menopozdan sonra östrojen düzeyinde azalmalarla beraber kemik kaybı görülmektedir. Özellikle bu dönemdeki kadın bireylerde idrarla beraber kalsiyum atımı artmakta ve beraberinde bağırsaklardan kalsiyum emilimi azalır. Yüksek oranda alınan kafein, hayvansal kaynaklı protein alımı ve sodyum alımı idrarla beraber kalsiyum atımını artırır ve kemik yoğunluğu artar.

MENOPOZ DÖNEMİ KADINLARDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki bu dönemde ki kadın bireylerin genel olarak sebzeler, meyveler, kalsiyumdan zengin besinler, kafein ve yağdan kısıtlı olarak beslenilmesini öngörmektedirler. Gerekli vitamin ve mineral suplemant desteği verilmelidir. ( Uzman kişiler önerisinde)

Her besin grubundan ( süt, et-yumurta-kuru baklagiller, taze mevsimine uygun sebze ve meyveler,tahıllar) bireyin gereksinmesine uygun tüketilmesi gerekmektedir.

Kuru baklagillerde özellikle soya östrojen benzeri yapılar bulunur ve bu yapılar osteoporoza karşı koruyucu etkisin olduğu düşünülmektedir. Menopoz sonrası kadınlarda besin çeşitliliği sağlanmalıdır.

Bu dönemde ağırlık artışı fazla olduğu bilinmektedir. Hormonal değişimlerle beraber kadınlarda yorgunluk, halsizlik yanında hareketsiz yaşam artmaktadır. Böylelikle alınan enerji harcanan enerjiden fazla olmaktadır ve kilo kontrolü sağlanamamaktadır. Vücutta aşırı yağ birikmesi sonucunda kalp- damar hastalıkları, yüksek kolesterol ve insülin direnci gibi sorunlar görülmektedir.

Menopoz sonrası düşük ağırlığa sahip bireylerde kemik yoğunluğu daha düşüktür. Bireylerin ideal kilosunu korumasına özen gösterilmelidir. Uzman kişilerce destek alınmalı uygun beslenme planları yapılmalıdır. ( beslenme uzmanı)

Enerji değeri düşük, besleyici kalitesi yüksek besin tüketimi sağlanmalıdır. Basit şeker olarak tanımladığımız çay şekeri, reçel gibi besinlerin kullanımı en aza indirgeyip doğal şeker kaynakları olan taze meyveler, süt tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Lifli gıdaların tüketimini artırmalıdır. Kuru baklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlular, sebze ve meyveler lifli besin kaynaklarıdır. Lifli gıdaların birçok sağlığa olumlu katkısı bulunmaktadır. Kolesterol düşürücü, kan şekerini düzenler, bazı kanser türlerini ve kalp hastalıklarını önleyici riski en aza indirgeyici bunun yanınsa bağırsak mekanizmasını düzenleyici kabızlık önleyici özelliğe sahip besinlerdir.

Sebze ve meyve tüketimi artırılmasına özen gösterilmelidir. Genel olarak kalp hastalıkları, bazı kanser türleri, tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları önleyici koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Bunların yanında göz hastalıklarında da etkili olduğu gerçeği

yadsınamaz. Kemik mineral yoğunluğunun koruyucu etkisi olduğu ve mevsimine uygun taze olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Her öğünde ve öğün aralarında sebze ve meyve tüketimi önerilmektedir.

Az yağlı besinler tüketilmelidir.

Öğünlerde daha az yağlı besinler tercih edilmelidir. Beslenmede yüksek kontrolsüz yağ kullanımı ile kan kolesterol düzeylerinde yükselme beraberinde kalp- damar hastalıkları riski oluşturmaktadır.

Unutulmamalıdır ki görünen yağ dışında (eklentili kullandığımız yağlar: margarin tereyağı, ay çiçek )besinlerinde içerisinde kendine özgü yağı bulunmaktadır. Et, tavuk, balık, süt, peynir gibi bir çok besinde de kendine özgü yağları bulunmaktadır.

Balık içerisinde bulunan omega-3 yağ asitleri nedeniyle haftada 2 kez yenilmesi önerilmektedir. Ayrıca osteoporozdan koruyucu etkisi olduğu da gündemdedir.

Yapılması göz ardı edilmeyecek KALSİYUM alımı düzenli olarak bireyin gereksinimine uygun tüketilmelidir.

Kemik sağlığı her dönemde çok önemli olduğu gibi bu dönemde de çok önemlidir. Menopoz öncesi kadınlarda sıklıkla osteoporoz( kemik zayıflaması) görülür. Kemiklerde gerçekleşen zayıflama ile kalça, omurga, bilek kırılmaları gibi kırıklar sıklıkla karşılaşılmaktadır. Kalsiyum alımının bireye göre alımının yeterli olması ve bunun yanında D vitamini ile desteklenmesi kemik kaybını azaltır.

Beslenmede kalsiyum kaynaklarına sıkça yeteri kadar yer verilmelidir.

Kalsiyum en iyi kaynakları süt ve süt ürünleri ( yoğurt, peynir ve çeşitleri, kefir, ayran) olup koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kalsiyumdan zengin besinlerdir. Besinlerin günlük tüketimi yanında ortalama 15 dakika günlük güneş ışınlarından alınan D vitamini

kemik mineral yoğunluğunu koruyabilmektedir. (D vitamin eksikliği gerekli durumlarda ek olarak uzman tavsiyesi ile alınmalıdır)

FİZİKSEL AKTİVİTE ARTIRILMALI

Genellikle bu dönemde en aza indirgenen durumlardan biri aktiviteyi azaltmak. Yorgun ruh hali çok fazla olduğu için bireylerin isteksizliği de artmaktadır. Ortalama her gün yapılan 30 dakikalık bir yürüyüş: ideal vücut ağırlığını koruma da, kalp- damar hastalıklarını azaltmada, kan şekeri, kan kolesterol değeri kontrolü ve osreoporoz (kemik zayıflaması) riskini azaltmaktadır.

Sofralarımızdan eksik olmayan, yemeklerimizin tadına bakmadan bile eklediğimiz tuz tüketimi azaltılmalı

Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, idrarda aşırı kalsiyum atımı ve bunun temelinde osteoporoza neden olmaktadır.

Menopoz sonrası kadınlarda tuz tüketimine dikkat edilmedir. Tuz doğal olarak besinlerin yapısında bulunan sodyum ile alınmaktadır. Ortalama bireylerde tuz tüketimi günlük olarak 5 gramı geçmemelidir.

Unutmamalıyız ki! Vücudumuzun besin depoları için önlemler alınmalıdır. Her dönemde besin çeşitliliği sağlanmalı ve bireysel beslenme planı ile alışkanlıklarımızı nesillerce devam ettirmeliyiz.Beslenme bir bilimdir. Sağlığın en temel basamağıdır.

 




Bu haber 421 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 36 30 1 5 91 31 95 +60
2 Fenerbahçe 36 26 4 6 90 39 84 +51
3 Samsunspor 36 19 10 7 55 41 64 +14
4 Beşiktaş 36 17 8 11 59 36 62 +23
5 Başakşehir FK 36 16 14 6 60 56 54 +4
6 Eyüpspor 36 15 13 8 52 47 53 +5
7 Trabzonspor 36 13 11 12 58 45 51 +13
8 Göztepe 36 13 12 11 59 50 50 +9
9 Çaykur Rizespor 36 15 17 4 52 58 49 -6
10 Kasımpaşa 36 11 11 14 62 63 47 -1
11 Konyaspor 36 13 16 7 45 50 46 -5
12 Alanyaspor 36 12 15 9 43 50 45 -7
13 Kayserispor 36 11 13 12 45 57 45 -12
14 Gaziantep FK 36 12 15 9 45 50 45 -5
15 Antalyaspor 36 12 16 8 37 62 44 -25
16 Bodrum FK 36 9 17 10 26 43 37 -17
17 Sivasspor 36 9 19 8 44 60 35 -16
18 Hatayspor 36 6 22 8 47 74 26 -27
19 Adana Demirspor 36 3 28 5 34 92 2 -58
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 38 21 8 9 68 41 72 +27
2 Gençlerbirliği 38 19 8 11 57 34 68 +23
3 Fatih Karagümrük 38 19 10 9 55 36 66 +19
4 İstanbulspor 38 20 14 4 67 38 64 +29
5 Bandırmaspor 38 17 8 13 52 45 64 +7
6 Erzurumspor FK 38 19 12 7 53 31 64 +22
7 Boluspor 38 17 11 10 66 40 61 +26
8 Iğdır FK 38 16 12 10 57 33 58 +24
9 Amed SK 38 14 9 15 43 35 57 +8
10 Çorum FK 38 14 12 12 49 45 54 +4
11 Ümraniyespor 38 14 13 11 48 42 53 +6
12 Esenler Erokspor 38 13 12 13 53 50 52 +3
13 Sakaryaspor 38 13 13 12 48 54 51 -6
14 Keçiörengücü 38 14 15 9 60 53 51 +7
15 Manisa FK 38 14 18 6 50 52 48 -2
16 Pendikspor 38 13 16 9 45 51 48 -6
17 MKE Ankaragücü 38 14 18 6 49 48 48 +1
18 Şanlıurfaspor 38 11 20 7 45 55 40 -10
19 Adanaspor 38 7 22 9 32 75 30 -43
20 Yeni Malatyaspor 38 0 38 0 14 153 21 -139
Takım O G M B A Y P AV
1 Sarıyer 34 25 2 7 80 22 82 +58
2 Batman Petrolspor 34 26 6 2 64 24 80 +40
3 GMG Kastamonuspor 34 19 3 12 57 29 69 +28
4 Adana 01 Futbol Kulübü 34 19 7 8 62 30 65 +32
5 Altınordu 34 16 7 11 57 35 59 +22
6 Beykoz Anadolu 34 15 11 8 47 46 53 +1
7 İskenderunspor A.Ş. 34 13 10 11 49 38 50 +11
8 1461 Trabzon FK 34 13 13 8 44 37 47 +7
9 Fethiyespor 34 11 13 10 32 40 43 -8
10 24Erzincanspor 34 10 13 11 45 52 41 -7
11 Kırklarelispor 34 10 14 10 42 44 40 -2
12 Sincan Belediye Ankaraspor 34 10 15 9 44 40 39 +4
13 İnegölspor 34 10 13 11 42 51 38 -9
14 Kepezspor FAŞ 34 9 16 9 37 46 36 -9
15 Isparta 32 Spor 34 7 15 12 33 51 33 -18
16 Karaköprü Belediyespor 34 7 19 8 39 52 29 -13
17 Altay 34 10 20 4 33 64 25 -31
18 Hes İlaç Afyonspor 34 0 33 1 6 112 5 -106
Takım O G M B A Y P AV
1 Bursaspor 30 21 2 7 64 17 70 +47
2 Karşıyaka 30 18 6 6 56 28 60 +28
3 Muş Spor Kulübü 30 16 4 10 48 24 58 +24
4 Belediye Kütahyaspor 30 17 6 7 57 37 58 +20
5 Düzcespor 30 16 6 8 40 27 56 +13
6 Silifke Belediye Spor 30 14 9 7 51 36 49 +15
7 Anadolu Üniversitesi 30 13 9 8 39 32 47 +7
8 Artvin Hopaspor 30 10 11 9 26 30 39 -4
9 Tokat Bld Plevnespor 30 7 13 10 27 32 31 -5
10 Kahramanmaraşspor 30 8 16 6 28 39 30 -11
11 Bulvarspor 30 7 14 9 35 58 30 -23
12 Kırşehir Futbol SK 30 7 15 8 26 48 29 -22
13 Bornova 1877 30 6 14 10 36 53 28 -17
14 23 Elazığ Futbol Kulübü 30 5 14 11 18 31 26 -13
15 Kuşadasıspor 30 7 20 3 25 51 24 -26
16 Ergene Velimeşe 30 6 19 5 17 50 23 -33
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 01/06/2025 Samsunspor 2 - 1 Kayserispor
 01/06/2025 Bodrum FK 0 - 4 Beşiktaş
 31/05/2025 Adana Demirspor 2 - 2 Gaziantep FK
 31/05/2025 Alanyaspor 2 - 0 Sivasspor
 31/05/2025 Fenerbahçe 2 - 1 Konyaspor
 31/05/2025 Çaykur Rizespor 5 - 2 Hatayspor
 30/05/2025 Galatasaray 2 - 0 Başakşehir FK
 30/05/2025 Antalyaspor 0 - 2 Trabzonspor
 30/05/2025 Kasımpaşa 1 - 2 Göztepe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/05/2025 Kocaelispor 4 - 1 Keçiörengücü
 10/05/2025 Ümraniyespor 0 - 1 Manisa FK
 10/05/2025 İstanbulspor 3 - 0 Çorum FK
 10/05/2025 Şanlıurfaspor 0 - 1 Erzurumspor FK
 10/05/2025 Fatih Karagümrük 2 - 1 Iğdır FK
 10/05/2025 Yeni Malatyaspor 0 - 5 Gençlerbirliği
 10/05/2025 Sakaryaspor 2 - 0 Esenler Erokspor
 10/05/2025 Adanaspor 0 - 7 Boluspor
 10/05/2025 MKE Ankaragücü 2 - 0 Amed SK
 10/05/2025 Bandırmaspor 2 - 1 Pendikspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/05/2025 Batman Petrolspor 2 - 0 24Erzincanspor
 03/05/2025 İskenderunspor A.Ş. 0 - 1 Sarıyer
 03/05/2025 Karaköprü Belediyespor 5 - 1 Isparta 32 Spor
 03/05/2025 Beykoz Anadolu 1 - 2 GMG Kastamonuspor
 03/05/2025 Adana 01 Futbol Kulübü 4 - 2 İnegölspor
 03/05/2025 Fethiyespor 0 - 4 Sincan Belediye Ankaraspor
 03/05/2025 Altınordu 3 - 0 Afyonspor Kulübü
 03/05/2025 Altay 3 - 0 Kırklarelispor
 02/05/2025 1461 Trabzon FK 0 - 0 Kepezspor FAŞ
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2025 Artvin Hopaspor 7 - 2 Bulvarspor
 26/04/2025 Muş Spor Kulübü 3 - 0 Anadolu Üniversitesi
 26/04/2025 23 Elazığ Futbol Kulübü 1 - 1 Kuşadasıspor
 26/04/2025 Bornova 1877 1 - 0 Kırşehir Futbol SK
 26/04/2025 Karşıyaka 2 - 0 Bursaspor
 26/04/2025 Tokat Bld Plevnespor 3 - 1 Silifke Belediye Spor
 26/04/2025 Düzcespor 2 - 2 Belediye Kütahyaspor
 26/04/2025 Ergene Velimeşe 2 - 1 Kahramanmaraşspor
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI