KURBANLIK ALIMINDA HAYSAG UYGULAMASINI KULLANIN

KURBANLIK ALIMINDA HAYSAG UYGULAMASINI KULLANIN

23 Temmuz 2020 09:15

KURBANLIK ALIMINDA HAYSAG UYGULAMASINI KULLANIN
KARS PUSULA / ADEM ALP

Kurban bayramı yaklaşırken hayvan alım satımı ve sevkleri de yapılıyor. Vatandaşlar kurban alırken kulak küpesinden olan Çipi nasıl kullanabilir konusunda açıklama yapan Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün; Çiftçilerimiz vatandaşlarımız arazide tarım arazilerinde otunun ekininin başında, hayvanlarının başında yine merada yaylada işinin koşturmacasında. Bu manada önümüzdeki kış için hazırlıklar sürerken Bir taraftan da yetişmiş olan hayvanlarını başta kurban vesilesiyle olmak üzere vatandaşımız hayvan satma hazırlığı içerisindedir.  Bugün itibariyle il dışına 80 vilayete;  Başta İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyük illerimiz olmak üzere tüm vilayetlere kurbanlık hayvanlarımızın sevkini sağlamaktayız. Vatandaşlarımız genel olarak hayvanlarını götürdüler satmak üzere ilgili illerin hayvan satış yerlerinde hayvanlarını konuşlandırdılar.  Şuanda satış için bekliyorlar. İnşallah hayırlı bir yıl olmasını onlar adına da temenni ediyorum. Artık kısmen az da olsa il dışı sevk yapılsa da genel olarak il içerisindeki kurban alış ve satışlarımızda başladı. Bu manada tüm ilçelerimiz ve merkezdeki hayvan satış yerleri olmak üzere vatandaşlarımızın hem covid-19 sürecinde herhangi bir sıkıntıya sebebiyet vermeden, hem de genel manada problem yaşamaması için gerekli önlemleri ilgili kurumlarla başta o yerin sorumlusu olan belediyeler olmak üzere diğer tüm ilgili kurumlarla gerekli önlemler alınmıştır dedi. 
Düzgün; "Vatandaşlarımızın hayvan alım satımda sıkıntı yaşamaması için gayret ediyoruz.  İşte bu manada bakanlığımız yetiştiricilerimiz için genel olarak rutin hayvan sevklerinde kullanabileceği yine tüketiciler için de bilhassa kurban vesilesiyle almış oldukları hayvanı tanıması için, gerek ırk özellikleri gerek yaşı gerek aşılama durumu, sağlık durumları gibi tüm bilgileri öğreneceği bir uygulama yazıldı. Telefonlarına ya da bilgisayarlarına bu uygulamayı indirerek hayvanbilgi.tarim.gov.tr ya da HaySag adresinden, bu uygulamaları indirerek, bahsedilen tüm bilgilere çok rahat ulaşabilir.  Hatta direkt küpeye tutarak barkod okutarak ya da küpe numarasını yazarak o hayvanla ilgili bilgileri telefonuna indirebilir.  Bu manada yetiştiricilerimizin bu konuyu becerebilen alıcıların kurbanlık olarak olsun gerekse satış amaçlı olsun hayvanın sevke uygun olup olmadığı satış için sağlık durumu hangi aşıları yapıldığı ya da yaşı olarak kurban kesilmeye uygun olup olmadığını öğrenmek için bu uygulamamızı kullanarak yapabilirler dedi." 
İl Müdürü Düzgün, "Yetiştiricilerimizin hayvan satarken özellikle istirham ediyoruz düve satışı damızlık dişi satışı yasaktır. Bu manada biz izin vermiyoruz. Vatandaşlarımızın damızlık vasfı olan dişi hayvanları almamalarını özellikle istirham ediyorum. Çünkü bir hayvan kesilmesi demek en kötü 7-8 tane hayvanı kesmek demektir. Bizim için bir sermaye olan dişi mallarımızı kurbanda kesmemeye gayret edelim. Tabii yaşlanmıştır artık verimi düşmüştür süt verimi zayıftır genital organlarında doğumla ilgili döl tutmama ile ilgili problemleri vardır. Bu manada ya da damızlık vasfı yoksa ileriye dönük damızlık olarak kullanamayacağınız bir hayvansa bunları kesebiliriz ama damızlık vasfını taşıyan dişi hayvanların kurban kesmemeye gayret edelim, satmayalım. Tüketicilerimiz kurbanlık hayvan alacak kişiler de alacağı hayvanın özellik ve durumlarını yukardaki bahsedilen uygulamalardan bakacağı gibi, fiziksel olarak da vücut ısısı kontrolü yapılıp  ateşi olmayan yine ağız, burun ve göz akıntıları olmayan aşırı zayıf ve kaşektik olmayan, bilhassa gebe olmayan ya da benzeri sıkıntılı olan hayvanları kurban olarak almamak için kontrol etsinler açıklamasında bulundu."





Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.