• ötüken kars

KELEŞ CAMİ DERNEKLERİ İMAMLARIN AMİRİ DEĞİLDİR

KARS DİYANET-SEN BAŞKANI EBUBEKİR KELEŞ CAMİ DERNEKLERİ İMAMLARIN AMİRİ DEĞİLDİR

15 Ağustos 2020 08:19

KELEŞ CAMİ DERNEKLERİ İMAMLARIN AMİRİ DEĞİLDİR
KARS PUSULA / ADEM ALP

İmamlar Cami Derneklerinin Tutumundan Rahatsız
Diyanet-Sen Kars Şube Başkanı Ebubekir Keleş bazı cami yaptırma derneği yönetimlerinin imam hatip ve müezzinler üzerinde baskı ve yıldırma politikaları ile mobbing uyguladığına dikkati çekerek “Cami dernekleri imamların amiri değildir. Bu derneklerle ilgili yasal sınırlar net olarak belirlenmelidir” dedi.
Diyanet-Sen Kars Şube Başkanı Ebubekir Keleş, bazı cami yaptırma derneği yönetimlerinin imamlara baskı ve mobbing uyguladığını belirterek, "Cami yaptırma dernekleriyle ilgili mevzuata 'Dernek, imamın görevine müdahale edemez' şeklinde bir müeyyide getirilerek cami derneklerinin imamlar üzerindeki amirane tavırlarına son verilmesi gerektiğini söyledi.
Keleş,  konuyla ilgili yaptığı açıklamada bazı cami yaptırma derneği yönetimlerinin,  camilerde görevli imam hatip ve müezzinlerden kendilerinin keyfi isteklerini yerine getirmelerini beklediğini belirterek, bu istekler yerine gelmediği takdirde din görevlileri açısından sıkıntılı bir sürecin başlayabildiğine dikkati çekti. Böyle bir tablonun oluşmasında cami yaptırma derneği yönetimlerinin kendilerini "caminin sahibi" olarak görmesinin etkili olduğunu belirten Keleş, şöyle konuştu:
"Camilerin hizmete açılması safhasına kadar büyük gayret ve özveride bulunan dernekler, camiler hizmete açıldıktan sonra caminin işleyişine karışmamalı, sadece bakım ve onarım işleriyle ilgilenmeli. Hepsi için söylemiyoruz ama bazı cami yaptırma dernek yönetimleri kendilerini imamların 'işvereni' gibi görüyor, imamdan kendilerine itaat etmelerini bekliyor, imamın yıllık izninden caminin lambasına kadar her şeye karışıyor.
Elbette cami derneklerinin din hizmetlerine yaptıkları katkıların farkındayız ve takdir ediyoruz.  Hepimizin bildiği gibi, camiler ve Kur’an Kursları etrafında oluşan vakıf ve dernekler, maddî kaynaklarını dinî kurumların isimlerini kullanarak elde ederler. Ancak, çok düzgün hizmet verenlerin yanında kimi vakıf ve dernekler, sahip oldukları imkânları maalesef dinî kurumları ve din görevlilerini yönetmek için kullanmaya kalkışmaktadır.
 "Lojmanların Kullanımı Diyanet’e Verilmeli"
Keleş, bazı cami yaptırma derneklerinin imamların kullandığı lojmanları, imamlara karşı baskı ve yıldırma unsuru olarak kullandığını belirterek, "Cami Dernekleri camiyi yaptırırken vatandaşlardan topladıkları paralarla lojmanı da yaptırıyor. Cami Derneği tüzüğüne göre farklılıklar gösteren kullanım hakkı çoğu zaman derneğe ait olduğu için imamdan lojman için yüksek kira talep edilebiliyor. Ya da imamın lojmandan çıkması istene biliyor.  Buna fırsat vermemek için lojmanların kullanımının 49 yıllığına Diyanet İşleri Başkanlığına verilmesi sorunu giderecektir kanaatindeyiz. Cami yaptırma dernekleriyle ilgili mevzuata 'Dernek, imamın görevine müdahale edemez' şeklinde bir müeyyide getirilmeli. Bu sağlanırsa, bugün birçok din görevlilerimizin yaşadığı mobbinge neden olan şartlar da ortadan kaldırılmış olur." İfadelerine yer verdi.


Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.