KARS PUSULA / ADEM ALP
Kars’ta Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı Kapsamında % 50 Hibeli Makine-Ekipman Dağıtımı ve Arı Ürünleri Eğitimi Sertifika töreni düzenlendi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, “Müdürlüğümüzce hazırlanmış Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak finanse edilen “Arı Ürünleri Eğitim Projesi” kapsamında, Kars Merkez ve Kağızman ilçemizde toplam 50 arı yetiştiricimize teorik ve uygulamalı olarak propolis, polen, arı zehri gibi arı ürünleri eğitimleri verilmiştir. Eğitim projemiz 300 bin TL bütçeli olup eğitimi başarı ile tamamlayan yetiştiricilerimize; propolis ızgarası, polen tuzakları, kovan atlığı, ana arı üretim kutusu, ruşat kovan, ana arı ve arı sütü üretme yüksükleri gibi ekipmanların da dağıtımı yapılacaktır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların 15. Etap 2023-2024 dönemin de; 61 yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalanmış olup, 61 proje içerisinde 50 balya makinesi, 6 yem karma ve dağıtma makinesi, 5 yem karma makinesi yer almaktadır. Toplam proje bedeli 17 milyon 730 bin 918 TL’dir. 58 adet yatırımcımız projesini tamamlamamış olup hibe ödemeleri hesaplarına aktarılmıştır. Bu yatırımcılarımıza toplamda 8 milyon 865 bin 459 TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir. Projesi devam eden 8 yatırımcımızın iş ve işlemleri devam etmektedir.” dedi.
Üretimin artmaması hayat pahalılığına neden olduğunu söyleyen AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde sayın Bakanımızın kontrollerinde ve burada sayın Valimizin ve il müdürümüzün takipleriyle Tarım Bakanlığımız gerçekten çiftçimizin her daim yanında olduğunu her seferinde gösteriyor. Ben her mikrofona çıkışımda Tarım Bakanlığımızı ve Tarım Müdürlüğümüzü övüyorum. Çünkü hakikaten hayatın her alanına dokunan bir müdürlüğümüz. Niye? Çiftçimizin, üreticimizin yanında yetmiyor, sanayicimizin yanında. Topraktan başlayarak suya, her zaman tarım işçilerimizin yanında olan müdürlüğümüzü ben her zaman takdir ediyorum, övüyorum. Bunun bilinçlenmesi konusunda da her fırsatta bunu dile getiriyorum. Tabii üretim yapmazsak ne yazık ki tüketimimizdeki sonuçları görüyoruz. Eğer siz üretimi çoğaltmazsanız hayat pahalılığına sebep oluyorsunuz. Diğer taraftan başka şeylere sebebiyet veriyorsunuz. O yüzden tarım ve hayvancılık hayatımızda o kadar önemli ki ve Allah'a hamdolsun 23 yıldır ülkesini yöneten sayın Cumhurbaşkanımızın tarım politikalarımızda devrim yaptığını görüyoruz. Her zaman söylüyorum; dünyanın hiçbir yerinde tarım bu kadar desteklenmiyor, hayvancılık bu kadar desteklenmiyor. Çiftçisinin yanında olan başka bir devlet yok, örneği yok, araştırabilirsiniz. Bugün de bir tarafta hayvancılığı destekliyoruz, bir tarafta tarımı destekliyoruz. Her zaman çiftçimizin emrindeyiz. Her zaman köylümüzün yanındayız. Her zaman üretimin destekçisiyiz.” ifadesini kullandı.
Kars Valisi Ziya Polat ise, “İlimiz, tarım ve hayvancılığın başkentlerinden birisi. 1.5 milyona yakın küçükbaş ve büyükbaş hayvanıyla Türkiye'nin önde gelen illerinden birisi, tabii bu kolay olmuyor, bu meraların, yaylaların hayvancılığa açılması, buradaki çiftçilerimizin üretim yapması, ürettiğini maddeye ve ürüne çevirip, iyi fiyata satması önemli. Sadece üretmek yetmiyor, ürettiğimizi raflarda iyi fyata satmamız lazım. Şükürler olsun Gazi Kars'ın hayvanı hem Kafkas et olarak hem de artık ürün olarak raflarda yer alıyor. Tabii yan tarafta arıcılarımıza verilen eğitim ve eğitim sonrası dağıtacağımız malzemeler var. 2 bin 200 tona yakın bal üretimi yapan bir ilden bahsediyoruz. Balı üretirken, evet üreteceğiz ama balımızı paketleyip marka haline getirip iyi fiyata satmamız lazım. Birliğimizin çok güzel bal paketleme tesisi var, daha iyi, etkili ve verimli kullanmamız lazım. Piyasada bal üreten arkadaşlarımızla birliği bir araya getirmemiz fason, paketlemeyi de birlik üzerinden yapıp markayı ve üzerine “TR36” damgasını vurmamız lazım bu konuda Tarım Müdürlüğümüz çalışıyor. İnşallah üreticilerle birliği bir araya getirip balımızı paketleyip, paketlenmiş marka değeri yüksek bir bal olarak satmamız gerektiğini düşünüyoruz. Zaten hayvancılık, çiftçilik yapan kardeşimiz bu ile katma değer katıyor, katmaya da devam edecekler.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı Kapsamında % 50 Hibeli Makine-Ekipman Dağıtımı ve Arı Ürünleri Eğitimini tamamlayan üreticilere sertifikaları dağıtıldı. Protokol üyeleri daha sonra üreticilere dağıtılan ekipmanlar hakkında yetkililerden brifing aldı. Tören hatıra fotoğrafının çekimiyle sona erdi.