KARS PUSULA / ADEM ALP
Kırsal Turizm ve Gastronomi Yoluyla Kaz Eti Üretiminin Güçlendirilmesi Projesi hız kazandı! Türkiye’deki kaz popülasyonunun yaklaşık 1/3’ü, kaz eti pazarının ise 2/3’ünü oluşturan Kars’ta kaz yetiştiriciliğinin önemine değinildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde, Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kırsal Turizm ve Gastronomi Yoluyla Kaz Eti Üretiminin Güçlendirilmesi” Projesi kapsamında sektör temsilcilerinin katılımıyla İş Ağı Geliştirme ve Gastronomi konulu program gerçekleştirildi.
VE Hotel'de düzenlenen saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda protokol üyeleri tarafından Kars’ta kaz yetiştiriciliğinin önemine değinildi.
Programda konuşma yapan Kars Valisi Belediye Başkan Vekili Ziya Polat; “ilimizin sahip olduğu mera alanları, kaz yetiştiriciliğinin kadim bir geçmişe dayanması, kaz üretiminin geleneksel yöntemlerle yapılıyor olması ve buna bağlı olarak üretim maliyetinin minimum seviyede olmasıdır. İlimizde kaz besiciliği, çoğunlukla küçük aile işletmeleri tarafından yapılmakta, yalnızca 3 adet ruhsatlı ticari işletme bulunmaktadır. Kaz yetiştiriciliği konusunda büyük bir potansiyel ve avantaja sahip olmamıza rağmen üretimde çoğunluğun geleneksel yöntemlerle, ticari kaygıdan uzak, hane ihtiyacına yönelik yapılmasından dolayı kaz yetiştiriciliğinden elde ettiğimiz ekonomik katma değerin arzu edilen seviyede olmadığını görmekteyiz. İlimizde turizm ve restoran işletmeleri açısından arz açığı bulunmakta ve şehir dışından geleneksel şekilde işlem görmeyen kaz eti tüketilmektedir. Bu durumu tersine çevirerek geleneksel üretimin yanında modern besi çiftlikleri ile birlikte kuluçkahane, kaz kesim tesisi ve buna bağlı olarak kaz işleme ve paketleme tesislerini hayata geçirip markalaşma ve pazarlama konularında gerekli çalışmalarımızı yaptığımızda kaz üreticiliği konusunda sahip olduğumuz bu potansiyeli ilimiz ekonomisine katma değer olarak kazandırmış olacağız. Bunun için de ilimizde kaz eti üretiminin artırılması için öncelikle sektöre yönelik bir değer zinciri analizi ve pazarlama stratejisinin hazırlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zamanda kaz ürünlerinin değerlendirilmesine yönelik bir strateji oluşturacak bir iş planının hazırlanması ilimizde uygun bir ticari model oluşturulması açısından önemlidir.”