Kars'ta alerji testi uygulaması başladı

04 Eylül 2024 10:52

Kars'ta alerji testi uygulaması başladı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars'ta alerji testi uygulamasının başlaması, özellikle alerjik reaksiyonlar yaşayan ve tedavi süreci için çevre illere gitmek zorunda kalan vatandaşlar için büyük bir rahatlama sağladı.

Kars Harakani Devlet Hastanesi, Kovid-19 salgınının ardından ilk kez alerji testi uygulamasına yeniden başladı. Karslılar için büyük bir yenilik olan bu uygulama, hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirildi. Artık, Harakani Devlet Hastanesi'nin Göğüs Hastalıkları Polikliniği’nde uzman hekimler tarafından yapılan alerji testleri, sadece 15 dakika içinde sonuçlanabiliyor.

Kovid-19 salgını sürecinde, sağlık hizmetlerinde birçok değişiklik yaşanmış ve çeşitli testler, geçici olarak durdurulmuştu. Ancak, Kars Harakani Devlet Hastanesi, bu dönemin sona ermesiyle birlikte alerji testlerini tekrar devreye alarak, bölge halkının sağlık ihtiyaçlarına hızlı ve etkili bir şekilde cevap vermeye başladı.

Alerji testi uygulamasının başlaması, özellikle alerjik reaksiyonlar yaşayan ve tedavi süreci için çevre illere gitmek zorunda kalan vatandaşlar için büyük bir rahatlama sağladı. Uzun bir aradan sonra yapılan bu testlerin, hem hızlı sonuç verme özelliği hem de bölge halkına daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunma avantajı, Karslıları memnun etti. Artık, alerji testi yaptırmak isteyen hastalar, zaman ve maliyet açısından büyük bir yükten kurtulmuş durumda.

Alerji testi uygulaması ile ilgili bilgi veren Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktor Mine Oğuz, “Deri prick testi, alerjik hastalığın nedenini bulmak için yapılır. Alerjik astım, alerjik nezle, egzema gibi alerji ile ilişkili hastalıkların nedenini saptamada yardımcı testlerdendir. En sık kullanılan alerji testidir. 15-20 dakika süre içerisinde sonuçlanır. Çocuklarda kliniğe göre karar verilmekle beraber 2 aylıktan itibaren her yaşta yapılabilir. İnek sütü, yumurta gibi besinler ve ev tozu akarları, evcil hayvan, polen gibi solunumsal alerjileri ile lateks alerjisini saptamada kullanılır. İlaç alerjilerinde kullanılmaz. Öksürük, hapşırma, ciltte kızarıklık, burun akıntısı gibi alerji ile uyumlu semptomlarla başvuran hastalarda kanda total IgE testinde yükseklik olması halinde deri prick testi yapılması daha uygundur. Deri prick testinin negatif olması kesin alerji yok anlamına gelmez. Yapılan teste vücudun verdiği reaksiyona göre olmakla beraber cildin normale dönmesi 2 saatten 1-2 güne kadar uzayabilir.” dedi.

Alerji testinin bugünden itibaren başladığını kaydeden Kars Harakani Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şahin Kahramanca ise, “Göreve geldiğimiz andan itibaren Kars halkının sağlık alanındaki sorunlarını çözmek için çalışmalarımızı başlatmıştık. Yaptığımız yerinde tespit çalışmalarında vatandaşlarımızın alerji testleri için il dışına sevk edildiğini, bunun için hem randevu sisteminde zorluk çekildiği, hem maddi hem de iş gücü kaybı yaşandığı görülmüştür. Bu sebeple de hastanemizde alerji testi yapmak için gerekli çalışmalar başlatılmış olup, 04.09.2024 tarihi itibarı ile yetişkin alerji testi Kars Halkının hizmetine sunulmuştur.” ifadesini kullandı.

Alerji testi yaptırmak isteyen vatandaşların, randevu alarak bu hizmetten faydalanmaları mümkün. Harakani Devlet Hastanesi, modern tıbbi ekipmanları ve deneyimli uzman kadrosuyla sağlık hizmetlerinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.