KARS PUSULA / ADEM ALP
Ermeniler Kars’ta, 1918 yılında Ulu Cami’ye, ‘anlaşma yapacağız’ diyerek toplayarak diri diri yaktığı Türklerin kan ve yağları halen cami duvarlarında duruyor. Kars Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan ve 17’inci Yüzyılda Osmanlı Padişahı Sulan İbrahim döneminde yaptırılan Ulu Cami, Ermeni mezaliminin canlı izlerini günümüze taşıyor. Cami, 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı'ndan sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı yıllarda şehrin ileri gelenlerinden 286 kişiyi, 'anlaşma yapacağız' vaadiyle kandırıp Ulu camide toplayarak ve ardından yakılarak tahrip edildi ve kullanılamaz hale getirildi. Diri diri yakılan insanların duvarlara sıçrayan kan ve yağlarının izi ise halen o günkü gibi duruyor.
Yine yakılan insanların kan ve yağ izlerinin bulunduğu duvarın orijinal 2 taşı çerçeve içinde tutuluyor. Ermeni katliamının belgesi olan bu kalıntılar cami derneği tarafından muhafaza ediliyor.
Ulu Cami Dernek Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım, Kars Ulu Cami’nin Türkiye’de en dramatik olayların yaşandığı cami olduğunu söyledi.
Başkan Yıldırım, “Kars Ulu Cami Türkiye’de gerçekten en dramatik olayların yaşandığı cami, 1918 yılında Ermeni taşnak çeteleri tarından Kars’taki ileri gelenler toplanıp, ‘burada sorunlarımız hakkında bilgi alış-verişinde bulunacağız’ diye Kars’ın ileri gelenleri yaklaşık 286 kişi olduğu söyleniyor. Cami toplayıp bunları ateşe vermişler. Şehit etmişler. Bizler her yıl bu şehitlerimizi anmak için burada Kuran-ı Kerim okutuyoruz” dedi.
Kars Ulu Cami duvarlarında bulunan ve Ermeniler tarafından yakılan Türklerin ‘kan ve yağ’ izleri çerçeveye alınarak muhafaza ediliyor. Ulu Cami önünde bulunan kitabede ise Ermeni mezaliminin fotoğrafları yer alıyor.