Kars’ta 24 Kasım Öğretmenler Günü düzenlenen törenlerle kutlandı

24 Kasım 2024 12:56

Kars’ta 24 Kasım Öğretmenler Günü düzenlenen törenlerle kutlandı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars’ta 24 Kasım Öğretmenler Günü düzenlenen törenlerle kutlandı, göreve yeni başlayan öğretmenler yemin etti.   
Kars’ta, Öğretmenler günü nedeniyle düzenlenen tören Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma programı ile başladı.
 İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Kaya’nın çelenk sunumuyla başlayan tören Saygı Duruşu İstiklal Marşının ardından Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu’nda devam etti. 
Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Kaya yaptı. İl Müdürü Kaya; 24 Kasım, Millet Mektepleri'nin açılışı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928 tarihinde “Başöğretmen” sıfatı alması vesilesiyle, 1981 yılından beri “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır. Öğretmenlik, insanlık tarihinin en önemli mesleğidir. Öğretmenlik mesleği, her şeyden önce bir ideal, gaye ve bir hizmet mesleğidir. Bir öğretmenin en önemli özelliği, sevgi dolu yüreği ve adanmışlık ruhudur. Sevgi dolu bir öğretmen, ışık demektir. O, yeri doldurulmaz öğretici, eserine kıymet biçilemeyen varlık, kendini tüketerek etrafını aydınlatan mum, gerçeğin ve idealin üstadı, dünyanın en büyük sorumluluğuna sahip insandır; öğretmen.
Törende konuşma yapan Kars Valisi Ziya Polat, “Eğitim, uzun, ince bir yoldur. Öğretmenlik de ulvi ve tarihi bir meslektir. Öğretmen, bilenle bilmeyenin bir olmadığını bildirip, alimin mürekkebini, şehidin kanıyla eş tutan bir inancın bilincindeki insandır. O, ışığı kendinden olmayanların gölgelediği dünyalarda feneriyle insanı arar. Öğrettikçe yücelen, yücelikleri nakış nakış işleyendir. Öğretmen, çoraklaşan gönüllere rahmet rahmet yağandır. Öğretmen, Yesevi’nin ocağında köz, Yunus’un dergahında doğruluktan yana sabır, Mevlana’nın ebedi çağrısında aşk ve hoşgörüdür. “Olmak istersen vezir, bir irfan mektebine yazıl” diyenlerin cezbesidir. Öğretmen, mektebi mabet, dersini ibadet sayarak ulviyetin doruklarına yükselendir. 
O, çağ açanların gönül sultanıdır. Onun atının ayağından sıçrayan, tarihin şahididir. O, dünle bugünü birleştiren, yarına eserleriyle uzanandır. İnsanlığa saygıyı, millet ve yurt sevgisini, bağımsızlık şerefini, genç dimağlara gergef gergef işleyendir. Esaretin paslı zincirlerini parçalayan kılıçları, gönüllerde tutuşturduğu hürriyet ateşinde çelikleştiren, Mustafa Kemal’leri yetiştirendir. Öğretmen, Türk vatanının birliğine kasteden bölücülerin ihanetine ilmiyle siper, öğretmen, vatan toprağına kanıyla tarih yazan kalemdir. Öğretmen soğuk bir dağ köyünde yokluğun ve yoksulluğun alevlendirdiği yangından öğrencilerini kurtarmak için ateşe yürüyendir. Öğretmenlik, Makam-ı İbrahim’dir. Söz, “Kün” buyruğuyla var olmuş, “Ikra” emriyle de öğretmene emanet edilmiştir. Öğretmenin sözü; Yunus Emre’de kardeşlik, sevgi, Osman Gazi’de hürmet, Şeyh Edebali’de nasihat, Yavuz’da haşmet, Fuzuli’de aşk, Itri’de tekbir, Nedim’de şarkı, Atatürk’te liderlik olur. Bu duygu ve düşüncelerle; “Aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller” yetiştirerek, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefte yürümekte olan ve güzel ülkemizin gelecek nesillerini yetiştirmek amacıyla çalışan, gayret gösteren tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Şehit öğretmenlerimize ve ebediyete intikal eden öğretmenlerimize Yüce Allah’tan rahmet, gazi öğretmenlerimize sağlıklı, uzun ömürler diliyorum. Göreve yeni başlayan ve bugün temsilen yemin edecek olan öğretmenlerimizin nezdinde tüm öğretmenlerimize başarılar diliyorum. 
Emekli öğretmenler adına, Emekli Öğretmen Harun Yenice bir konuşma yaptı. Yenice, 24 Kasım 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği kabul buyurdukları gün ülkemizde 1981 yılından beri öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır. Senede bir gün hatırlamaktan ziyade mesleğin gelişimi, günün şartlarına uygunluğu ve karşılaştıkları problemler hakkında toplumun her kesimi için bir farkındalık oluşturması açısından önem arz etmektedir. 20 Kasım 1981 yılında Kayseri-Başakpınar Ortaokulunda aday olarak başladığım mesleğimden 05.Mayıs 2024 tarihinde emekliye ayrıldım.42 yıl 6 ay bu müstesna görevi yerine getirdim. 1989 yılında Kars Susuz Lisesine Okul müdürü,1991 yılında Kars Merkez Cumhuriyet Lisesi müdürlüğü ve 6 Mayıs 1992 yılından ayrıldığım güne kadar Kars Milli Eğitim Şube müdürü ve müdür yardımcısı olarak çalıştım. Meslek hayatım boyunca amirlerimin verdiği görevleri, mevzuat çerçevesinde yaptım. Görev sırasında her zaman protokol kurallarına, amirlerime ve iş arkadaşlarıma saygı ve sevgi duygularıyla hareket ettim. Her meslekten yüzlerce öğrencim değişik ünvan ve makamlarda milletimize hizmet etmektedir. Bir öğretmenin alacağı en büyük ödül bu olsa gerek.
 Değerli, Meslektaşlarım, Çağımız bilgi ve yüksek kültür çağıdır. Öğrenmenin yaşı yoktur. Beşikten Mezara kadar ilim hadisi bizlerin rehberi olmuştur. Öğretmenlik hayat boyu sürecek öğrenciliktir. Unutmayın ki ÖĞRETMENLİK mesleği öğreten olduğundan dolayı peygamberlik mesleğidir. Branşı ne olursa olsun her öğretmen Türkçe ve Tarih öğretmenidir. Atatürk’ün bu konuda çok güzel bir vecizesi ‘Yetişecek çocuklarınıza; görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun, kendi benliğine, milli bütünlüğüne düşman olan unsurlarla mücadele ruhu verilmelidir.” İfadesiyle anlam bulacaktır dedi.
Program öğretmelerin şiir ve türküler söylemesiyle devam etti. Emekli olan öğretmenlere şeref belgesi verildi. Mesleğe yeni atanan öğretmenlerin yemin töreni yapıldı.
Programda 24 Kasım dolayısıyla il genelinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Program sona erdi.
 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.