• ötüken kars

KARS BARAJI HİZMETE GİRDİ

KARS BARAJI HİZMETE GİRDİ

21 Haziran 2020 09:35

KARS BARAJI HİZMETE GİRDİ
KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars Barajının Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Video konferans ile katılarak gerçekleştirildi. Barajın açılışı Törenine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, DSİ. 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar ve protokol üyeleri katıldı. 
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Kars'ın en büyük kamu yatırımlarından biri olan Kars Barajı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla iştiraki ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin barajdan bizzat katılımıyla hizmete alındı.
Bakan Pakdemirli törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanına teşekkür ederek, "Ülkemizde Çubuk ve Gölbaşı Barajları ile başlayan,  rahmetli Adnan Menderes dönemi ile ivme yakalayan baraj inşaatları, sizin liderliğinizde hayata geçirilen projelerle zirveye ulaşmış, su kaynaklarının değerlendirilmesi adına milletimize ve memleketimize, sosyal ve ekonomik yönden çok büyük faydalar sağlamıştır." dedi.
CUMHURİYETİN İLK 70 YILINDA YAPILAN BARAJ SAYISININ 2 KATINI 18 YILDA YAPTIK
Bakan Pakdemirli, "Büyük bir onur ve mutlulukla ifade etmeliyiz ki; sizin himayelerinizde son 18 yılda, cumhuriyetin ilk 70 yılında yapılan baraj sayısının tam 2 katı baraj inşa ettik. Bu barajlar içinde öyle mega projeler var ki; 249 metre yüksekliğiyle ülkemizin en yüksek barajı olan Deriner Barajı, 218 metre yüksekliği ile ülkemizin 2. yüksek barajı olan Ermenek Barajı, Rahmetli Adnan Menderes'in hayali, Çine Adnan Menderes Barajı, Ege Bölgesi'nin en yüksek barajı olan Akköprü Barajı. Tabi son 1 ayda da enerji üretimine başladığımız ve yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğimiz,
ülkemizin vizyon projesi olan Ilısu Profesör Doktor Veysel Eroğlu Barajı, ve Yusufeli Barajımızda 3 Milyon m3 üncü betonu dökerek kaydettiğimiz büyük ilerleme. Bunların hepsinde; milletimizin emeği, devletimizin gücü ve sizin liderliğiniz var! Bu vesileyle; aziz milletimizin hizmetine sunduğunuz her baraj için, size ayrı ayrı şükranlarımızı arz ediyoruz" dedi.
YERLİ SERMAYE VURGUSU
Projenin bölge için önemine değinen Bakan Pakdemirli, "Kars Barajı ve Sulamaları da, bu bölgemizin en önemli, en büyük ve hasretle beklenen tarımsal sulama projesidir. Kars Çayı üzerinde inşa edilen Kars Barajı; temelden 56 metre yükseklikte olup, 1 milyon m3 gövde hacimli, dolgu tipinde bir barajdır. Barajın bütün ünitelerinin inşasında, %95 oranında yerli sermaye ile üretilen malzeme ve ekipman kullanılmıştır" dedi.
7 BİN 250 KİŞİYE İŞ VE AŞ İMKÂNI
Kars Barajında depolanacak su ile Kars ve Digor ovalarında 44 adet köye ait tarım arazisinin cazibeli borulu sistem ile sulanacağını ifade eden Bakan Pakdemirli "Sulamada enerji kullanılmayacağından, çiftçimizin herhangi bir elektrik masrafı olmayacaktır. Böylece Kars'ın bereketli topraklarından daha çok verim alacağız. Ayrıca; Kars Barajından yıllık 10 milyon kilowatt saat enerji üretilecektir. Yine proje kapsamında, an itibariyle 30 köyü kapsayan alanda, %40 oranında arazi toplulaştırması gerçekleştirilmiştir.  Kars Barajı'nın, tam faaliyete geçmesiyle birlikte de; sağlayacağı sulama ve enerji faydasının yanı sıra 7 bin 250 kişiye de iş ve aş imkânı temin edilmiş olacaktır. Bu Baraj ile; arpa, buğday ve yem bitkileri ekimi yapılacak. Bölgede en önemli ihtiyaç olan kaba yemin yeterli miktarda temini sağlanacak. Girdi maliyetlerinin azalmasıyla,  büyükbaş hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağlanacaktır.  Kars Barajı ile inşallah bu bölgenin çehresi, daha da güzelleşecektir. Bu baraj ile Karslı hemşerilerimiz, yemyeşil, ağaçlandırılmış yeni bir yaşam alanına kavuşacaktır. Doğa ile iç içe olacak, nefes alacak, yürüyüş yapacak, balık tutabilecektir"
KARS BARAJI
Kars Barajı rezervuarında depolanacak su ile Kars Ovası'nda 260 bin 30 dekar, Digor ovasında 215 bin 750 dekar olmak üzere 44 köye ait toplam 475 bin 780 dekar tarım arazisi suya kavuşacak.
300 milyon liraya mal olan baraj, sulama ve enerji tesislerinin tamamlanmasıyla maliyetini neredeyse 1 yılda karşılayacak. Böylelikle, 2020 yılı fiyatlarıyla 296 milyon lira sulama faydası elde edilecek.
7 bin 250 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanacak.
Baraj aynı zamanda 2,24 MW kurulu gücündeki Etek santrali ile yıllık 10 milyon kWh enerji üretecek. 2,8 milyon lirası enerji olmak üzere yıllık toplam yaklaşık 300 milyon lira ekonomimize katkı sağlayacak.
Konuşmaların ardından barajın açılışı yapıldı. 



















Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.