FETİH 956. YILINDA

FETİH 956. YILINDA

17 Ağustos 2020 08:23

FETİH 956. YILINDA
KARS PUSULA / ADEM ALP

1064 yılında Sultan Alparslan tarafından Fetih’i gerçekleştirilen Ani Ören Yeri’nde tören düzenlendi. Ani Ören Yeri yerleşkesinde bir araya gelen katılımcılar Fetih Kutlamasını düzenledikleri yürüyüş ile başlattı. Ani Ören Yerinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından gazetecilere açıklama yapan Kars Vali Vekili Mehmet Zahid Doğu, “Gönül isterdi ki daha coşkulu bir kutlama yapalım, maalesef hem dünyamızın hem de ülkemizin içinde bulunduğu pandemi sürecinden dolayı biraz maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek kapsamlı bir anma yapıyoruz.” dedi. Malazgirt Zaferinin elde edilmesinin taçları, basamakları Ani'nin fethi ile başladığını dile getiren Doğu, “1064 yılında Sultan Alparslan tarafından Anı fethedilir ve 1071 yılında Malazgirt Zaferi elde ediliyor. Aslında Malazgirt Zaferinin elde edilmesinin taçları, basamakları Anı’nın fethi ile başlıyor. Anı ile ilk kez Anadolu’ya giren ecdadımız 1071 yılındaki Malazgirt Zaferiyle de burada elde ettiği zaferi, kazanımı taçlandırmış oluyor.” ifadesini kullandı.
Etkinliğe panelist olarak katılan Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Doğan Kur’an-ı Kerim okundu, İl Müftü Yardımcısı Özcan Cihangir dua yaptı.
Ardından Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve Ani’de yürütülen kazı Başkanı Muhammet Arslan’ın moderatörlüğünde “Ani’nin fethi” konulu panel düzenlendi. Panelde Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Doğan ile Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Alper Altın sunum yaptı. 
Panelin açılış konuşmasını yapan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Ani’nin fethinin geçmişte az etkinlikle kutlandığını söyledi.
Rektör Kapu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bildiğiniz gibi Ani'nin 956'ncı yıldönümü etkinlikleri bundan önce çok içi doldurulmamış programlar ve etkinliklerle kısmen kutlandı ve anıldı. Ancak Ani'nin özellikle Türk tarihi açısından İslam tarihi açısından bir dönüm noktası bir mihenk taşı, Anadolu'dan Orta Asya'ya geçiş serüveninde, özellikle Selçuklu İmparatorluğunun Anadolu'ya akınlarıyla başlayan süreç somut olarak 1064'de Sultan Alparslan'ın burayı fethetmesiyle tarihimizde bir mihenk taşı olarak yer aldı. Bu fetihlerin iki önemli sonucu oldu bunlardan biri Anadolu Selçuklu İmparatorluğunun, büyük bir medeniyetin kuruluşu, daha da önemlisi tarihimizde ki bakiyesi olarak biz devam ettiriyoruz; büyük Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş süreci oldu. Burada unutmamamız gereken en önemli olay da şu; her iki imparatorluğunda devamı olan cumhuriyetimizdir. Temel fetih ruhunu şekillendiren şey hakka hizmet ve adaletle bunun pekiştirilmesi.”
Sunumların ardından katılımcılara ve davetlilere fetih pilavı ikram edildi. Panelin ardından programa katılan davetliler Ani Ören Yeri’ni gezdi.
Ani'nin fethi 956’ıncı kutlama etkinliklerine Kars Vali Vekili Mehmet Zahid Doğu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hidayet Arıkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay ile daire müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 






















Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.