Karsın 16 Ağustos 1064te Selçuklu Türkleri tarafından fethinin 955. yıldönümü Kars'ta unutuldu. Selçuklu Türklerinin Anadolu topraklarına 955 yıl önce Kars üzerinden girmesi nedeniyle yıllardan beridir düzenlenen törenler bu yıl unutuldu. Sultan Alparslan'ın zaferi Kars'ta temeli atılan "Sultan Alparslan Külliyesi ve Cami" ile taçlandırılmak istense de, böylesine önemli bir günün unutulması ve etkinlik düzenlenmemesi Karslıları üzmüştür. Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı, 23 Nisan,10 Kasım, Karsın Kurtuluşu gibi yakın ve uzak tarihimizin önemli günlerinin yıldönümleri nedeniyle düzenlenen törenlere vatandaşların ilgisizliği gözlense de; protokol seviyesinde bu ilgisizliğe bir anlam verilemedi.
Anadolunun fethi ve Türkleşmenin başlangıcı sayılan Anadolunun kapılarının açılarak ebedi Türk yurdu haline gelemeye başladığı gün olan 16 Ağustos, Karsın Sultan Alpaslan tarafından fethedilmesinin tarihimizde çok önemli yeri var. 16 Ağustos 1064ten itibaren 955 yıl boyunca ebedi yurdumuz olan Kars sınırlarında birçok kanlı savaş yaşanmış ve zaferler kazanılmıştır. Selçuklu komutanı Sultan Alparslan'ın Kars üzerinden Anadoluya girmesi Asya, Avrupa ve Afrika'nın stratejik havzalarının kesiştiği Anadolu'yu bir Türk yurdu haline getirmesi de bir o kadar önemlidir.
Kafkas dağlarından Erzurum yaylasına kadar uzanan,Anadolu'nun kalbine açılan kapıya hakim durumdaki Kars, tarihin birçok döneminde birçok devletin olduğu gibi Selçukluların da en stratejik kalelerinden birisi olmuştur. Yeni fetihler, ordunun sırtını Kars'a dayamasıyla gerçekleştirilmiştir. Kars'ın Selçuklular tarafından fethi, hükümdarlığın gücüne güç kattığı gibi, kısa süre sonra Anadolu'ya hükmetmeye başlayacak esenlik ortamımın kökleşmesini de hızlandırmıştır. Bu zaferin ardından ise Hiristiyan aleminin 'Asla zaptedilemez' dediği Ani Kalesi'ni fetheden Sultan Alparslan'a,Abbasi Halifesi tarafından "Fetihlerin Babası" unvanı verilmiştir.