DSİ KARS BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK KAYBINI ÖNLEDİ

DSİ KARS BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK KAYBINI ÖNLEDİ

04 Mayıs 2020 14:54

DSİ KARS BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK KAYBINI ÖNLEDİ
KARS PUSULA / ADEM ALP

DSİ'nin toprak kaybını önleme çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Kars'a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.
DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar yaptığı açıklamada, Kars il genelinde son dönemde yapılan su yapılarının artmasıyla birlikte, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin oldukça geliştiğini, böylece Arpaçay Deresi Kenarındaki Digor’a bağlı Halıkışla köylülerinin arazileri ile toprak kaybının önlendiği vurgulandı. Dündar; “Türkiye ile Ermenistan arasında sınır teşkil eden Arpaçay Çayı kenarında yer alan Kars ili Digor ilçesi Halıkışla Köyündeki vatandaşlarımızın arazileri ve ülkemiz topraklarının, Arpaçay Çayında meydana gelen taşkınların oluşturduğu menderesler, oyulmaların ve toprak erozyonunun önlenmesi amacıyla DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz tarafından kendi iş makineleri ve personelimizin marifetiyle yürütülen toplu makineli çalışma yapılmıştır. Gerçekleştirilen bu toplu makineli çalışma ile 1500 metre uzunluğundaki Arpaçay Deresi yatağı kenarında taş tahkimatlı sedde imalatı yapılmıştır. Bu çalışma çerçevesinde 4.000 m3 kazı, 15.000 m³ sedde dolgusu, 7.000 m³ taş tahkimatı, 750 m3 stabilize malzeme serilmesi ve 44.250 m3 malzeme nakli sağlanarak işte %100 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır dedi.
Dündar; Bölge de Toprak Kaybı Engellenmiştir. İş makineleri ve personellerinin marifetiyle gerçekleştirilen bu taşkın koruma tesisi sayesinde sınır kontrollerinin emniyetli bir şekilde sağlanması, Halıkışla köyü arazilerinin korunması ve ülkemiz topraklarının erozyon neticesinde kayıplarının önlenmesi temin edilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz imkânları ile yapılan bu çalışma ile aynı zamanda 2 milyon 500 bin lira ekonomik katkı da temin edilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.” Açıklamasında bulundu.
















Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.