Kars'ta Patates Bereketi

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars'ta üreticilerin Nisan ayında toprakla buluşturduğu patateslerin sökümü tamamlandı.
Yevmiyeleri 1000 lira olan patates toplama işçileri, tarlalarda kovalarla patatesleri topluyor. Kovalarla tarladan toplanan patates daha sonra çuvallara doldurularak satışa sunuluyor. Tarım ve hayvancılığın yaygın yapıldığı Kars’ta, patates üretimi yöre halkının önemli bir gelir kaynağını oluşturuyor. 
Traktörlerle arazilerinde söküm yapan çiftçiler, mahsulün kış gelmeden toplanması için aralıksız çalışıyor.
Tek tek elle ayıklanıp büyüklüğüne göre toplanan patatesler, çuvallara doldurularak sofralarda yer alması için pazara sunulacak. Tarla sahibi Cengiz Demir, “Bu yıl ilk defa patates ekimi yaptık. Üç arkadaşımla birlikte yaklaşık 30 dönüm ekim gerçekleştirdik. İstediğimiz oranda, yani yaklaşık 90 ton patates elde edeceğimizi düşünüyoruz. Günlük 25 işçi patates sökümü için tarlamızda çalışıyor. Satışımızı tanıdıklarımıza ve yakın köylerin halkına yapmayı düşünüyoruz. Bu yıl ki ürünümüz çok iyi gelecek yılda devam edeceğiz, patates sökümü yaklaşık bir hafta kadar sürecek.” Dedi.

Patates alımı yapan Gelirli köyü halkından Hasan Alp ise “köyümüz civarında vatandaşlar tarafından ekilen patateslerden almaya geldik. Kaliteli ve köyümüz topraklarında yetiştiriliyor. Ailem kalabalık, 250 kilo almayı düşünüyorum bir kış boyunca bize ancak yetecektir. Hem yemek yapımında hem de haşlama açısından kaliteli patatesler, kilosunu 15 TL’den alıyoruz” ifadelerini kullandı.

 


13.10.2024 14:59:01