Ağaçlandırma İş Birliği Protokolü imzalandı

16 Eylül 2024 20:57

Ağaçlandırma İş Birliği Protokolü imzalandı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü arasında kentteki "Hazine Arazilerinde Yüzeysel Erozyonunun Önlenmesine Dair Ağaçlandırma İş Birliği Protokolü" imzalandı.
Protokol ile hazine arazilerinde gelir getirici tür olarak aşılı ceviz, mahlep, alıç, ahlat gibi fidan türleri ile adaçayı, kekik, nane gibi tıbbi aromatik bitki bahçelerinin tesis edilerek yüzey erozyonunun önüne geçilmesi ve köylerdeki vatandaşlara alternatif geçim kaynağı sağlanması amaçlanıyor.
Düzenlenen törene Kars Valisi Ziya Polat, Erzurum Orman İşletme Bölge Müdürü Oktay Ayatay, Kars Orman İşletme Müdürü Yüksel Saraç, Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Mustafa Alptekin Gelegen katıldı.
Protokol töreni öncesi gazetecilere açıklama yapan Vali Polat, "Bugün Orman Bölge Müdürlüğümüzle Kars Valiliğimiz arasında Kars'taki devletin, milli emlak, köy tüzel kişi ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlere ağaçlandırma kapsamında yapacağımız bu protokolü imzalayacağız. Protokolün amacı; Özellikle erozyonla mücadelede vatandaşımıza ekonomik girdi sağlamasına dönük Kars sınırları içerisinde öncelikle gelir getiren meyve ağaçları dikilecek. Bununla da ilgili köy tüzel kişilerin, milli emlakın yerlerinin tahsisi yapılacak orman bölge müdürlüğümüz fidanları dikecek. 3 yıl bakımını yaptıktan sonra köylümüze, vatandaşımıza teslim edeceğiz. Vatandaşımıza buradan ekonomik gelir sağlanacak. Hem bölgemizin boş kalan arazilerinin değerlendirilmesi hem de vatandaşımızın ekonomik girdi sağlaması için sağ olsun Bakanlığımız, bakanımız, genel müdürümüzle bunun üzerinde çalışıyorduk. İlçelerde de kaymakam arkadaşlarımız, muhtarlarımız yerleri tespit ediyorlar. İnşallah Kasım ayında da Kars'taki uygun arazilere ekonomik gelir getirecek ağaçlar. Biz çam ağaçlarıdır diğer ağaçlardır, ağaçlandırma ile ilgi çalışmaları bölge müdürlüğümüzün koordinesinde yapıyoruz ama mevcut uygun arazilerin analizleri yapılacak. Hangi ağaç türü burada gidiyor ona bakılacak. Ona göre de ekonomik girdi sağlayan ağaçlar, mesela ceviz, mahlep, alıç, ahlat kayısı, elma, adaçayı, kekik, nane gibi de tıbbi aromatik bitkiler ekilecek. Bunun gibi vatandaşımıza ekonomik gelir sağlayacak ağaçlar, filanlar dikilecek. Kars'ın arazisi meyveleniyor diye düşünüyoruz." dedi.
Konuşmaların ardından Vali Polat ile Bölge Müdürü Ayatay protokolü imzaladıktan sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.