Kars Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Babacan, bu sene 60 bin ton pancar işlemeyi hedeflediklerini söyledi. Yaklaşık 1,5 ay önce göreve başlayan Kars Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Babacan, kentteki pancar ekimi, pancarın genel durumu ve işlemeyi hedefledikleri pancar miktarı hakkında gazetecilere açıklama yaptı.
Bu sene hedeflerinin 60 bin ton pancar işlemek olduğunu kaydeden Babanca, Geçen seneye nazaran bu sene çiftçimize yüzde 10 prim desteğimiz var. Geçen sene 35 bin ton pancar işledik, bu sene 60 bin ton civarında bir ürün bekliyoruz. Yaklaşık 1,5 ay önce göreve geldim, gördüğüm kadarıyla pancar ekiminin ve yetişmesinin durumu iyi. İnşallah hedefimize kavuşacağız. Verilen yüzde 10 prim desteğinin faydasını bu sene göreceğiz. dedi.
Babacan, pandemi sürecinde çiftçiyi mağdur etmemek için ellerinden geleni yaptıklarını anımsatarak, İçerisinde bulunduğumuz pandemi süreci ister istemez bizim çiftçimizi de etkiledi ama biz çiftçimiz mağdur olmasın diye izin çıkarttık ve çiftçimizin fazla mağdur olmaması için elimizden geleni yaptık. Tüm Türkiyede olduğu gibi bizde de pandemi süreci devam ediyor, inşallah bu süreç daha fazla büyümeden sağlıklı bir şekilde atlatırız. ifadesini kullandı.
Pancar alım kampanyasının 2 Ekim tarihinde başlayacağını duyuran Babacan, Geçen sene şeker pancarının tonu 300 liraydı, bu sene henüz belli değil ama digesyon olarak durumumuz iyi. Biz aynı zamanda digesyon farkı da alıyoruz. Yani Cumhurbaşkanımız inşallah güzel bir fiyat verirse, bunun üzerine digesyon farkı da alırsak fiyatların 350-400e yakın çıkması bekleniyor. Küspe ve nakliye yardımları da biliyorsunuz, bunları da hesaba katarsak 400ü geçiyor. Kampanyanın tesellümüne, pancar alımına 2 Ekim de başlayacağız. Pancar işleme kampanyası 23 Ekim de inşallah başlayacak. diye konuştu.
Kars'a DAP tarafından 5 adet pancar söküm makinesi hibe geldiğini ve ekipman sayısının 13e çıktığını vurgulayan Babacan, Pancar söküm makinelerini bölge bölge ayırdık, çiftçi grup başkanların vasıtasıyla sırayla gerekli yardımlar geçen sene olduğu gibi bu sene de devam edecek. Şuan DAP tarafından bize 5 tane daha pancar söküm makinesi hibe edildi ve ekipman sayımız 13e çıktı. Önümüzdeki hafta makinelerin Kars'a gelmesini bekliyoruz. Hem biz çiftçiye muhtacız hem de çiftçi bize muhtaç, beraber bu konuları birlikte aşacağız, bu pancarın fabrikaya gelmesinde, üretimin artmasını yardımlaşarak yapacağız. Biliyorsunuz Karsta pancar az, bizim derdimiz, amacımız işleri kolaylaştırıp pancarı arttırmak. İnşallah seneye ki hedefimiz en az 100 bin ton pancar işlemek olması lazım. Elimizden geleni yapacağız. şeklinde konuştu.