• ötüken kars

TÜRKİYE'DE İLK

TÜRKİYE'DE İLK

04 Ocak 2020 19:46

TÜRKİYE'DE İLK
KARS PUSULA / ADEM ALP

Türkiye'nin ilk yeni telesiyej sistemi Sarıkamış'ta açıldı. 
Kars Valiliği tarafından Türkiye’de bir ilk olan yeni telesiyej sistemi hizmete açıldı. Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezinde; 6 metre / saniye hızında, saatte 3 bin kişi taşıma kapasiteli, 6 kişilik ayrılabilir klemensli koltuklu, direkt drive, dış hava koşullarından koruyan rüzgârlıklı özellikli ve Türkiye’de bir ilk olan ve 42 milyon liraya mal olan yeni telesiyej sistemi, hizmete sunuldu.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürü Selim Çelenk, Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın ve protokol üyeleri tarafından hizmete açılan yeni telesiyej sistemi bölgeye ciddi katkı sağlayacak.
Açılış töreninde konuşan AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Sarıkamış’a ne kadar insanı getirir burayı bir kere gösterebilirsek, biz biliyoruz ki insanlar gittiği yerde anlatacak ve Sarıkamış’ın geleni her yıl bir öncekinden daha fazla olacak. O yüzden gelenin rahat etmesi lazım, gelenin aradığını bulması lazım.” dedi.
Kars Valisi Türker Öksüz, “Tarihi dokusuyla, özgün kültürü ve eşsiz doğasıyla, dünyanın ve ülkemizin cennet köşelerinden biri, dans eden kristal karlar diyarı Sarıkamış’ta hepinizi saygıyla selamlıyor ve hoş geldiniz diyorum. Öncelikle, Sarıkamış Harekatının 105. yıldönümünde vatanımızın korunması, milletimizin bekası ve şanlı al bayrağımız uğrunda canlarını hiç düşünmeden feda ederek bu aziz toprakları bizlere vatan kılan kahraman şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Sarıkamış Kayak Merkezimiz; çığ tehlikesinin olmadığı, sarıçam ormanları içerisinde, kristal kar üzerinde kaliteli kayağın marka adresidir.  Sarıkamış Kayak Merkezi, mevcut konaklama tesisleri ve yatak kapasitesi ile önemli bir turizm alt yapısına sahip cazibe merkezi konumundadır. Saatte 4 bin 600 kişi taşıma kapasiteli otomatik geçiş sistem özellikli dijital turnikeli telesiyej sistemlerine ilave olarak bu yıl hizmete sunduğumuz, bin 850 metre uzunluğunda, 6 metre/saniye hızında, saatte 3 bin kişi taşıma kapasiteli, 6 kişilik ayrılabilir klemensli koltuklu, direkt drive, dış hava koşullarından koruyan rüzgarlıklı yeni telesiyej sistemimiz, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.  Sarıkamış Kayak Merkezimiz, toplam uzunluğu 30 kilometreyi bulan 9 adet kayak pistiyle her türlü kış sporuna uygundur. İlimiz ve Sarıkamış; sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi potansiyeli ve imkânlarıyla kış turizminde Türkiye'nin ve dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olma yönünde hızla ilerlemektedir.  Tüm bu özellikleriyle her geçen gün, her geçen yıl kendini yenileyen ve önemini artıran Sarıkamış Kayak Merkezimiz; bir yandan kayak severleri ağırlarken, bir yandan da yerel, ulusal ve uluslararası spor yarışmalarına da ev sahipliği yapmaya, kayaksever ve sporseverleri ağırlamaya devam etmektedir ve bundan sonra da ağırlamaya devam edecektir.” diye konuştu.
AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ise, “Burayı bir telesiyej olarak görebilirsiniz ancak biz biraz daha farklı bakıyoruz. Hele ki Sarıkamış Harekatının 105. yıldönümünde şehitlerimizi anarken, ecdadın izinde yürürken bunu biraz daha anlamlı buluyoruz. Ne o? İster içeride ister dışarıda ülkemizin bekası için, istikbali için, istiklali için, ecdat nasıl ki gözünü kırpmadan donmak pahasına da olsa şehadet şerbeti içmeye gitti, bugünde mehmetimiz, polisimiz, güvenlik görevlimiz ülkemizin bekası için ister içeride ister dışarıda şehadet şerbeti içmeye gidiyor.” şekilde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, “Karı kara çevirmemiz lazım. Bunu da yapmaya en aday yerlerden bir tanesi Sarıkamış, ben bu tesisimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ben 11-12 yaşından beri kayak yapan bir insan olarak, Dünyanın ve Türkiye'nin birçok kayak tesisini gördüm ve kayma imkanım oldu ancak ne yazık ki maalesef Sarıkamış'ı ilk kez görme fırsatım oldu. Ama benim için Sarıkamış’ta bundan sonra bir tutku olacak. Buradaki kar kalitesi Dünyada eşine az rastlanılacağı kar kalitesi var. Sarıkamış'ı biz mutlaka ve mutlaka Dünyanın önemli kayak merkezlerinden biri haline getirmemiz lazım. Türkiye’de kayak namına ne varsa hocaların yüzde 90’ı Karslıdır. Bu adetin, geleneğin devam ediyor olması lazım. Tekamül etmiş tesislerin yapılması gerekiyor. Saatte 3 bin kişiyi taşıyan bir tesise kavuştuk. Çekim merkezi haline gelmesi lazım. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” ifadesini kullandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise Sarıkamış’ta ve Kars’ta olmanın kendileri için bir geleneğe dönüştüğünü kaydederek, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde canla, başla, gayretle, azimle çalışmaya devam edeceğiz. Birileri istemez tavrına karşı onlara inat üretmeye devam edeceğiz, taş üstüne taş koymaya devam edeceğiz ve bu törenlerimizle, açılışlarımızla, temel atmalarımızla onlar inat devam edeceğiz. Açacağız biz, üreteceğiz, tıpkı bugün olduğu gibi hamdolsun bu güzel tabloda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ülkemiz spor açısından çok önemli bir altyapıya kavuştu son 18 yıldır. Bu tesis sayesinde bir saatte 3 bin kişi taşınmış olacak. Sarıkamış'ın kış turizmi açısından özel anlamını daha yukarılara taşımanın gayreti içinde olacağız. ” dedi.
Açılışın ardından protokol üyeleri yeni telesiyej sistemi hakkında brifing aldıktan sonra telesiyejle 2. etaba çıktı.





















Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.