COĞRAFİ İŞARETLER TOPLANTISI KARS'TA BAŞLADI

Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırılması Projesinin ilk toplantısı Kars'ta başladı.

23 Eylül 2019 18:13

COĞRAFİ İŞARETLER TOPLANTISI KARS'TA BAŞLADI
KARS PUSULA / ADEM ALP

Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırılması Projesinin ilk toplantısı Kars'ta başladı.
Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen ve iki gün devam edecek olan proje kapsamında, coğrafi işaret alabilecek ürünler ve bu ürünler konuşulacak. Toplantıya Vali Türker Öksüz, Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştireme Daire Başkanı Yusuf Yıldırım, Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Iğdır, Erzurum, Artvin, Ardahan ve Ağrı illeri yetkililerinin katıldığı, Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırtması Projesinin ilk toplantısında açılış konuşması yapan Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Düzgün: Kaz ve arılı kovan varlığıyla da Kars Ülke genelinde söz sahibi olduğu, Bitkisel üretimde de 400 bin hektarlık tarım alanında başta yem bitkileri olmak üzere iklimin daha uygun olduğu batı illerimize göre dekar alanda miktar olarak az alsak da kalite oranında çok yüksek organik diyebileceğimiz kalitede ürünler yetiştirmek diye konuştu.
Düzenlenen toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştireme Daire Başkanı Yusuf Yıldırım, bir konuşma yaptı. Yıldırım:  Geçtiğimiz hafta 2. Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi Ankara'da yapıldı. Bu aslında bizim çok ciddi bir hedefimizdi, bu hedefe ulaşmış olmanın da mutluluğu içerisindeyiz. Biz bu farkındalık toplantılarını yapmaya çalışırken, böyle bir zirvenin de olması bizim yapacağımız, yaptığımız çalışmalara ekstra bir katkı sağlıyor dedi.
Toplantının açılışında son olarak konuşma yapan Vali Öksüz: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan, bulunduğu bölge ile özdeşleşen, yerele özgü üretimlerin tescillenerek korunmalarını ve bu sayede yok olmalarını önleyen Coğrafi İşaretlemelerde farkındalığın artırılması amacıyla düzenlenen toplantın bölgemiz ve Kars için önemli olduğunu vurguladı. Kırsal kalkınma açısından önem arz eden, bu sayede ilimiz ve bölge illerinin ekonomisine ivme kazandıracağına inandığı toplantının ilk olarak Kars’ta yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Öksüz:  "Kars jeopolitik konum nedeniyle tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlere ait birçok tarihi ve kültürel eserlerin yanında sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleriyle adeta açık hava müzesi konumundadır dedi. Öksüz: İlimiz her ne kadar kültür turizmi, inanç turizmi ve kış sporları turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olsa da ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Sulanabilir tarım alanları, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahip olan ilimizde süt, bal, et, kaşar peyniri, gravyer peyniri ve kurutulmuş kaz büyük öneme sahiptir. Bunun yanı sıra Kars El Halısı, Kars Çoban Köpeği, Kağızman Uzun Elması, Kavılca Buğdayı ve daha birçok endemik çeşitliliğiyle ön plana çıkmaktadır. Böylesine zengin bir kültürün yansıması olan ve büyük potansiyelin söz konusu olduğu bu saydığımız bu değerleri Kars olarak, belki de bölge illeri olarak üretim, tanınırlık ve ekonomik anlamda ne yazık ki avantaja çevirememiş durumdayız. Bu açıdan baktığımızda coğrafi işaretlemenin, markalaşma ve kurumsallaşmanın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.Coğrafi İşaretleri tanınan ürünlerin sayısının fazla olması da pek anlam ifade etmiyor aslında. Önemli olan bu ürünlerin marka haline getirilmesi, tanıtılması ve ihraç edilmesidir. Ürünlerimizi, sadece belli bir coğrafyanın insanlarının tanıdığı ve tükettiği ürün olmaktan çıkarıp, bütün dünyanın tadabileceği, bütün dünyada marka olabilmiş ürünler üretmemiz gerekiyor ifadesini kullandı.














Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.